ŠAMPIONI I LUZERI

Izvor: Kurir, 05.Jun.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠAMPIONI I LUZERI

Aktuelni prvak Evrope Grčka kreće u odbranu trofeja iz grupe D, gde se još nalaze večiti gubitnici Španija i Rusija i opasni Šveđani

Aktuelni šampion Evrope kreće u pohod na odbranu trofeja 10. juna u Insbruku protiv Španije, koja pehar najbolje ekipe na Starom kontinentu iščekuje još od 1964. godine, kad je „crvena furija“ na domaćem terenu prvi i jedini put u istoriji postala prvak! Slične ambicije imaju i preostale dve reprezentacije u grupi D, Rusi i Šveđani, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kojima je prolaz u narednu fazu obaveza, a plasman u finale decenijama neostvareni san.

Međutim, mesta u četvrtfinalu iz grupe D ima samo dva. Prvi favoriti su Španci, koji, iako ih svi svrstavaju među najbolje reprezentacije na planeti, nikad ne uspevaju da naprave rezultat vredan svog rejtinga.

Da i ovog puta „crvena furija“ neće ostvariti veliki uspeh, najbolje govore njihovi nastupi u kvalifikacijama za Euro 2008, kad su uz mnogo kikseva, poraza od Severne Irske i remija sa Islandom, ipak uspeli da stignu na završnicu takmičenja.

S druge strane, njihovi protivnici iz kvalifikacione grupe Šveđani ponovo su s lakoćom stigli na završni turnir. „Vikinzi“ su redovni učesnici na velikim takmičenjima u prethodne dve decenije i jedna od malobrojnih reprezentacija koja skoro uvek uspešno završi takmičenje po grupama.

Međutim, selekcija Larsa Lagerbaka u nedostatku velikih zvezda isključivo će oslanjati na najboljeg igrača Zlatana Ibrahimovića, što bi za Šveđane moglo da bude pogubno.

Rusi su ni krivi ni dužni stigli u Švajcarsku i Austriju. Pre poslednjeg kola u kvalifikacijama ni najveći optimisti nisu verovali da „baćuške“ mogu na Euro 2008, ali pobeda Hrvata na Vembliju otvorila je Rusima vrata Evropskog prvenstva, na kome će Aršavinu, Pogrebnjaku i ostalima trebati mnogo sreće da bi napravili uspeh kakav se od njih očekuje.[ antrfile ]

GRČKA

Nikopolidis, Halkias, Covras (golmani), Seitaridis, Pacacoglu, Spiropulos, Delas, Vintra, Torosidis, Kirgijakos, Gumas, Ancas (odbrana), Basinas, Janakopulos, Karagunis, Kacuranis, Ciolis (sredina terena), Samaras, Karisteas, Salgipinidis, Gekas, Amanatidis, Liberopulos (napad).

Selektor: Oto Reghagel

ŠPANIJA

Kasiljas, Palop, Reina (golmani), Albiol, Navaro, Marćena, Kapdevilja, Ramos, Arbeloa, Huanito (odbrana), Iniesta, Ćavi, Fabergas, Karcola, Alonso, Sena, De la Red (sredina terena), Vilja, Tores, Garsija, Guiza, Silva (napad).

Selektor: Luis Aragones

ŠVEDSKA

Isakson, Šaban, Viland (golmani), Melberg, Hanson, Stor, Majstorović, Grankvist, Dorsin (odbrana), Nilson, Linderot, Svenson, Aleksanderson, Ljungberg, Kalstrom, Larson, Anderson, Vilhemson (sredina terena), Ibrahimović, Elmander, Larson, Albak, Rozenberg (napad)

Selektor: Lars Lagerbak

RUSIJA

Akinfejev, Gabilov, Malafejev (golmani), A. Berezucki, Ignašević, V. Berezucki, Kolodin, Širokov, Anjukov (odbrana), Janabaev, Torbinski, Semak, Biljatedinov, Zirjanov, Žirkov, Šemsov, Bistrov (sredina terena), Adamov, Saenko, Aršavin, Pogrebnjak, Pavlučenko, Sičev (napad).

Selektor: Gus Hidink

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.