SAHRANA DEJANA MILOJEVIĆA: Legende na oproštaju od Miloja - Stiv Ker, Željko Obradović, Veličković na pomenu košarkašu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 13:42

SAHRANA DEJANA MILOJEVIĆA: Legende na oproštaju od Miloja - Stiv Ker, Željko Obradović, Veličković na pomenu košarkašu

Oproštaj od čuvenog igrača.

Proslavljeni srpski košarkaš i trener Dejan Milojević biće sahranjen na Bežanijskom groblju.

Milojević je preminuo u Americi 17. januara od teškog srčanog udara , tokom timskog okupljanja "Golden Stejt Voriorsa".

Košarkaš je rođen u Beogradu 1977, odrastao je u Padinskoj Skeli, potom se preselio u Zemun i stasavao sa loptom u ruci igrajući za "Beovuk". Profesionalac je postao u FMP-u, gde je lod 1998. do 2000. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << skrenuo pažnju na sebe i stekao status reprezentativca.

Zajedno sa Markom Jarićem i Igorom Rakočevićem bio je među igračima super-talentovane reprezentacije koja je 1998. godine postala šampion Evrope u uzrastu do 22 godine u Italiji. Nakon toga, dva leta nije prolazio poslednji "rez" selektora Željka Obradovića za "A" selekciju koja je igrala Eurobasket 1999. i Olimpijske igre 2000, ali je dočekao svoju šansu 2001, kada je postao prvak Evrope sa Jugoslavijom pod vođstvom Svetislava Karija Pešića. Bio je to jedan od najdominatnijih nastupa bilo kojeg tima na evropskim prvenstvima, plava mašina koja je gazila protivnike od početka do finala i osvojenog zlata.

Godinu nakon toga, Milojević, zbog povrede, bio je sprečen da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu, gde je reprezentacija odnela pobedu. Ipak, svoj doprinos nacionalnom timu pružio je na Eurobasketu 2005. godine pod vođstvom Željka Obradovića. U to vreme, sa ekipom Budućnosti, postao je nosilac "duple krune" u SR Jugoslaviji, a 2004. bio je ključni član drugog najboljeg tima Evrolige, u kojoj je sa Crnogorcima stigao do nokaut faze. Milojević je najduže igrao za Budućnost, ostavljajući neizbrisiv pečat tokom četiri godine. Ovaj beogradski košarkaš često je nazivan srpskim "Čarlsom Barklijem" zbog svoje raznovrsne igre, dominatne snage, impozantne građe, visine od 201 centimetar i težine od 215 kilograma. Svojom čvrstinom i izuzetnim sposobnostima, Milojević je bio nepobediv, izazivajući divljenje čak i najjačih protivnika koji su se suočavali sa njim na terenu.

Posle niza godina u Crnoj Gori, Milojević je ostvario želju da zaigra u "Partizanu", odbio je zbog toga i "Dinamo Moskvu" i "Crvenu zvezdu". U Evroligi je postizao po 20,8 poena prve sezone, 16,4 druge sezone i uz to bio ključni igrač ekipe koja je osvajala domaće trofeje. Iz Humske je potom otišao u Španiju, gde je dve godine igrao u Valensiji, posle toga je odigrao sezonu za Galatasaraj, a zbog problema sa povredama nije ostvario želju da poslednju sezonu odigra za Partizan, pa se 2009. godine povukao.

Usledio je Milojevićev prelazak na trenersku klupu, najpre kao pomoćnik, a od 2012. godine i kao šef stručnog štaba Mege, koju je vodio od 2012. do 2020, kao jedan od najdugovačnijih trenera i u klubu i u regionu. Za to vreme osvojio je Kup Radivoja Koraća, igrao završnicu regionalnog plej-ofa sa mladim timom i "izbacio" super-talente srpske košarke, pre svih Nikolu Jokića i Vasiljia Micića. Tokom 2020. napustio je Megu, prešao u Budućnost, a 2021. je dobio sjajan ispraćaj u Ameriku, gde je otputovao sa idejom da radi u NBA ligi, a da njegov sin Nikola konkuriše za mesto na koledžu.

Dok je veći deo njegovog ličnog života ostao privatan, veruje se da je Milojević vodio ispunjen porodični život. Uspeo je da zadrži detalje o svojoj ženi i deci podalje od očiju javnosti, zadržavajući privatnost čak i na društvenim mrežama.

Dok je veći deo njegovog ličnog života ostao privatan, veruje se da je Milojević vodio ispunjen porodični život. Uspeo je da zadrži detalje o svojoj ženi i deci podalje od očiju javnosti, zadržavajući privatnost čak i na društvenim mrežama.

Milojević je preminuo u 46. godini, a posle komemoracije koja je održana u subotu, košarkaš će biti sahranjen na Bežanijskom groblju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.