SAD će ostaviti krunu u Beogradu

Izvor: Blic, 21.Jul.2009, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD će ostaviti krunu u Beogradu

Odbrojavanje se primaklo kraju. Još jedna noć i Fajnal siks 20. Svetske lige za odbojkaše može da počne. Zavesu u „Areni" zvanično će podići (sreda, 17.30) selekcije Argentine i Kube, dok će tri dana kasnije na teren izaći Srbija i prošlogodišnji prvak SAD.

Ljubitelji odbojke u Srbiji, a najave dolaska stižu ne samo iz zemalja učesnica Završnog turnira nego i iz susedstva, s nestrpljenjem očekuju prvi servis pod svodovima „Arene". Prijatelji „orlova" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s ponosom se sećaju 2005. godine kada je selekcija SCG stigla do velikog finala u kome je Brazil, ipak, bio neumoljiv u nastojanju da se popne na vrh pobedničkog postolja.

Da li je kucnuo čas za revanš? Ista meta, isto odstojanje. Istorijska šansa da „plavi" usreće naciju i donesu u Beograd jedan od dva pehar koji nedostaje. Osim Svetske lige, srpskoj riznicu nedostaje i trofej svetskog šampiona, ali o tom potom"

Dakle, srpski reprezentativci sutra od 20.30 imaće priliku već na startu turnira da se osvete velikim dužnicima Amerikancima za prethodna dva poraza na velikim takmičenjima - u finalu Svetske lige (1:3) i u četvrtfinalu Olimpijskih igara (2:3).

- Dobro smo im upamtili sve i sa velikim motivom ćemo ući u meč. Navikli su na trofeje, ali sada nećemo dozvoliti da se iz Srbije vrate kući sa milion dolara u džepu - uverava libero Marko Samardžić.

Kao protivnikovo najjače oružje Samardžić ističe jak servis.

- U tom segmentu igre su dominantni i trebalo bi prvo tu da ih zaustavimo. Imaju fenomenalan tim sa vrlo malo slabih tačaka. Ako uopšte i može da im se nađe neka.

Na kraju - poziv ljubiteljima odbojke da već prvog dana ispune tribine do poslednjeg mesta.

- Verujem da i navijači jedva čekaju meč sa Amerikancima, ali da ne bude zabune, u toj utakmici neće biti favorita. Šanse su podjednake - naglašava Samardžić.

Što se drugog protivnika iz grupe tiče, ekipe Rusije, zabrinjava podatak da Srbija ima najlošiji međusoban skor u Svetskoj ligi - 2:12.

„Arena" - hram sportova

Beogradska „Arena" ima površinu od 48.000 kvadratnih metara, raspoređenih u šest etaža. Njen kapacitet je od 20.000 do 25.000 posetilaca u zavisnosti od događaja. U dvorani je i 68 luskuznih loža, koje mogu da prime 768 posetilaca, VIP salon sa 38 mesta koji se može koristiti i za konferencije za štampu.

Rodrigao želi osmo zlato

Dominacija Brazilaca u Svetskoj ligi od pet titula zaredom prekinuta je lani trijumfom Amerikanaca, ali reprezentativac Rodrigao uverava da je to bila samo jedna loša godina.

- Ono što je važno uslediće narednih dana, a taj jedan gubitak Svetske lige me ne zabrinjava. U Beograd smo došli da nastavimo tradiciju i izjednačimo se sa Italijom po broju osvojenih zlatnih medalja - kaže Rodrigao.

Jedinstvo u redovima „gaučosa"

Od Argentine se nije ni očekivao plasman na Fajnal siks, pa sada opušteni „gaučosi" u Beograd dolaze rasterećeni.

- Vrlo sam radostan što smo ostvarili ovaj istorijski plasman, a još sam srećniji što smo oformili tim koji krasi neraskidivo jedinstvo - otkriva selektor „gaučosa" Havijer Veber.

„Blic" skener: Selekcija SAD Družina Kleja Stenlija

Predvođeni legendarnim igračem Lojom Bolom, nosiocem zvanja MVP Svetske lige, reprezentativci SAD su 2008. godine ostvarili najveći uspeh u njihovoj odbojkaškoj istoriji, objedinivši olimpijsko zlato i pehar Svetske lige.

Tada uz njihovo ime dolazi i prefiks velesila i zazir od konkurencije takav da danas niko ne može da kaže da su „jenkiji" lak zalogaj. Oni to, doduše, nikad nisu ni bili, ali pre uspeha iz 2008. godine jedino čime su mogli da se pohvale u skorije vreme je bronzana medalja u Svetskoj ligi 2007. godine. Istina, Amerikanci su dominirali ovim sportom sredinom osamdesetih, kada su osvojili dva zlata na OI i jedno na Svetskom prvenstvu. Od tada do 2007. godine uzeli su dve bronze na većim takmičenjima, i to je bilo, otprilike, sve...

U odnosu na prošlogodišnju ekipu, došlo je do određenih promena. Nema selektora Novozelanđanina Hjua Mekačona, nema ni Bola, ali su tu Stenli i Sudžo, koji garantuju da će pomrsiti račune mnogima, ako ne i ponovo se okititi zlatom.

Zaslužan za plasman u Beograd je i novi selektor Alan Knajp. Relativno nepoznat stručnjak u centar zbivanja došao je pre dve godine kada je sa studenskom selekcijom bio prvi na Univerzijadi.

Koliko su ozbiljni, dovoljno govori i da su igrači SAD, od kojih većina nastupa u Evropi, u grupnoj fazi takmičenja iza sebe ostavili i Italiju, Holandiju i Kinu

Evropo, čuvaj se, preko Atlantika stiže uragan.

„Blic" vodi 50 čitalaca na spektakl u „Arenu"

Pedeset najbržih čitalaca koji se danas od 12 časova jave na telefon 011/333 4 666 dobiće besplatnu ulaznicu za spektakl u „Areni". Ko danas „zakasni", novu šansu imaće već sutra i tako sve do kraja Svetske lige.

Karte su od 600 do 2.500 dinara.

Tribine (nivo 400): dnevna karta 200 dinara, komplet za pet dana (10 utakmica) 600 dinara (samo do prvog takmičarskog dana). Tribine (nivo 100 i 200) - sektori sa strane: dnevna karta (22, 23. i 24. jul) 400 dinara; karta za polufinale i finale (25. i 26. jul) 600 dinara.

Paket - komplet za pet dana 2.000 dinara (do prvog takmičarskog dana).

Tribine (nivo 100 i 200), centralni deo: dnevna karta (22, 23. i 24. jul) 500 dinara, karta za polufinale i finale utakmice (25. i 26. jul) 800 dinara.

Paket - komplet za pet dana (10 utakmica) 2.500 dinara (do prvog takmičarskog dana).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.