Rusko-skandinavska mešavina

Izvor: Politika, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko-skandinavska mešavina

Sportski koordinator Zvezde Aleksandar Janković detaljno snimio estonsku Levadiju, protivnika našeg prvaka u drugom kolu kvalifikacija za fudbalsku Ligu šampiona

Sportski koordinator Crvene zvezde Aleksandar Janković, prikupio je sve neophodne podatke o estonskoj Levadiji, preksutrašnjem rivalu prvaka Srbije u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona ("Marakana", 20.15 časova). Janković je posmatrao oba meča šampiona baltičke države u prvoj rundi, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su kao gosti golom Konstantina Nahka u 53. minutu ostvarili minimalnu pobedu protiv Pobede u Prilepu, a u revanšu u Talinu prošle srede nije bilo pogodaka.

– Zanimljivo je da su Estonci u oba susreta imali igrača više, a u uzvratnom meču su čak celo drugo poluvremeno bili brojčano nadmoćniji. Zasluženo su se plasirali dalje, mada Makedonci u Talinu nisu bili u podređenom položaju, imali su jednu povoljnu šansu, ali je Levadija na domaćem terenu uspela da sačuva stečenu prednost u prvoj utakmici. Osnovni kvalitet trenutno najboljeg estonskog kluba je disciplinovana timska igra i dobra organizacija – rekao je Janković.

Šampionat Estonije je u toku, a posle 21. odigranog kola, Levadija je ubedljivo prva sa 54 boda, osam više od drugoplasiranog gradskog rivala TVMK. Levadija je lidersku poziciju učvrstila pobedom protiv Tulevika, prekjuče u Talinu sa 5:0, a nedavno su u prvenstvu na gostovanju deklasirali poslednjeplasirani Ajaks sa 10:0.

– Poslednjih godina su dominatni na domaćoj sceni i preuzeli su primat od Flore, koja je bila najuspešnija posle osamostaljenja Estonije. U Levadiji postoji mešavina skandinavskog i ruskog uticaja, koji je izuzetno jak i zbog velikog broja naturalizovanih Estonaca ruskog porekla. Imaju izuzetno ambicioznog predsednika, Ukrajinca Viktora Levadu, veoma uglednog privrednika u tom regionu. Na raspolaganju su im tereni sa prirodnom i sintetičkom travom, klupski hotel, a planiraju izgradnju modernog sportskog centra... Dosta ulažu, jer su čvrsto rešeni da stvore ozbiljan klub i na dobrom su putu da to i ostvare – istakao je Janković, koji je povratnik na "Marakanu", jer je bio prvi pomoćnik bivšem trofejnom Zvezdinom treneru Slavoljubu Muslinu.

Odmah nakon obavljenog žreba u Nionu 29. juna, za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, predsednik Zvezde Dragan Stojković je podestio da je Levadija lane na evropskoj sceni eliminisala finsku Haku i holandaski Tvente, a zaustavljena je tek u prvom kolu Kupa Uefe od engleskog Njukasla.

– Pošto sam dobro upoznat sa zbivanjima u Holandiji, pa i prošlogodišnjim sastavom Tventea, sada mi je jasno zašto su ispali. Zato moramo imati maksimalno ozbiljan pristup i nikako ne smemo potceniti protivnika, prevashodno zbog poštovanja prema takmičenju u kome imamo velike ambicije, što znači da bi trebalo da respektujemo svaku ekipu. Realnost savremenog fudbala je da više nema slabih timova. Ipak, Zvezda je veliki favorit, a u istoj poziciji bi naravno bili i da je dalje prošla Pobeda. Uz maksimalnu profesionalnost, smatram da ne bi trebalo da imamo većih problema sa Estoncima, jer zna se ko je gde u evropskom fudbalu – zaključio je Aleksandar Janković.

Levadija spada u grupu najmlađih klubova u Evropi. Osnovana je 1999, a iste godine je bila i šampion Estonije. Ukupno je četiri puta bila državni prvak, a u nacionalnom kupu je trijumfovala šest puta. Trener ekipe je Finac Tarmo Ruti, a kao domaćin Levadija igra na stadionu "Kadrioru", kapaciteta 4.750 mesta.

L. Delić

[objavljeno: 30.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.