Rumunke prva prepreka ka Pekingu

Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunke prva prepreka ka Pekingu

Odbojkašice Srbije danas počinju kvalifikacije u Haleu (Nemačka) za odlazak na Olimpijske igre u Pekingu (8-24. avgust). Prvi protivnik im je Rumunija (20 č), sutra Hrvatska (17,30 č), a prekosutra Rusija (17,30 č).

Ako zauzmu jedno od prva dva mesta igraće u polufinalu. Za to se u drugom skupu bore Nemice, Holanđanke, Poljakinje i Turkinje. Olimpijsku vizu dobiće samo pobednik turnira. Zbog visokog mesta na svetskoj listi Srbija bi imala još jednu priliku.

Na kratkotrajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pripremama u Kovilovu kod Beograda naše odbojkašice su odigrale dve utakmice bez gledalaca sa svetskim prvakinjama Ruskinjama. Prvu su dobile s 3:2, a drugu izgubile s 3:1.

Prvi protivnik na olimpijskom putu ka Kini je Rumunija. Njihovu odbojku odlična poznaje naš selektor Zoran Terzić, trener Metala iz Galaca. U tom klubu igraju i naše reprezentativke Maja Ognjenović i Brižitka Molnar.

Uoči odlaska u Hale Terzić je bio optimista. Očekuje da u polufinale uđu naša i ruska reprezentacija. Smatra da Rumunija i Hrvatska, ukoliko naše odbojkašice zaigraju kako umeju, ne mogu da nam poremete planove.

Istina, podsetio je da je sve moguće i kao potvrdu za to naveo poraz od Slovakinja na početku prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva. I pored toga naše odbojkašice su tada stigle do najsjajnije medalje u svojoj istoriji – srebrne.

Drugi skup je, po Terzićevom mišljenju mnogo teži, pa će zato biti potrebno mnogo muke da se uđe u finale. Kao jedinu ekipu, koja je realno bez izgleda da uđe u polufinale izdvojio je Tursku.

Nemice imaju odličan tim i igraju kod kuće, Holanđanke su u septembru osvojile Veliku nagradu, koja je u ženskoj odbojci ono što je Svetska liga u muškoj, a Poljakinje su do prošle godine bile evropske prvakinje. Možda bi to postale i treći put uzastopno da im se u polufinalu u Luksemburgu nije isprečila – Srbija.

Na Olimpijske igre u Pekingu mesto su pored Kineskinja, kao domaćina, obezbedile još Italijanke, Brazilke i Amerikanke, osvajačice prva tri mesta na Svetskom kupu, Kubanke kao pobednice kvalifikacija za Severnu i Srednju Ameriku i Karibe i Venecuelanke, koje su zauzele prvo mesto u Južnoj Americi. Čekaju se predstavnici Evrope, Afrike i Azije. Poslednja tri učesnika znaće se naproleće.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.