Rumunija: Nasilje i sujeverje

Izvor: B92, 03.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija: Nasilje i sujeverje



Protekli fudbalski vikend u Rumuniji potvrdio je da je mnogo zanimljivije van terena nego na njemu. Na nekoliko stadiona zabeleženo je nasilje, a jedan policajac je ozbiljno povređen, dok su na jednom od stadiona ritualno žrtvovane životinje, da bi se otklonile posledice crne magije.

Nasilje na stadionima obeležilo je fudbalski vikend u Rumuniji, tokom kojeg je jedan policajac ozbiljno povređen.

Navijači Steaue izazvali su tuču sa policijom u Alba Juliji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj je njihov tim odigrao samo 1:1 sa Apulumom, timom koji je pretposlednji na tabeli.

Jedan policajac je ostao u bolnici posle meča, kojim je Steaua prepustila Dinamu vodeću poziciju na tabeli.

Ni novi lider šampionata nije izbegao incidente, pošto su njegovi navijači napali policiju koja je zabranila isticanje provokativnih transparenata. Uhapšeno je oko 20 navijača.

Policija u Krajovi saopštila je da je zadržala 49 navijača Univerzitatee, koja je izgubila od Sportula i ostala na poslednjem mestu na tabeli.

Da je u rumunskom fudbalu zaista sve moguće potvrdio je i primer iz Piteštija. Pred utakmicu lokalnog Arđeša sa ekipom Farula iz Konstance, koja je odigrana u petak, grupa navijača sahranila je mačku i spalila petla na stadionu, da bi skinula crnu magiju!

"Grupa od sedam domaćih navijača zakopala je mačku iza tribine, a zatim spalila petla na samom centru terena, jer su ubeđeni da je klub žrtva crne magije", piše rumunski sportski dnevnik Pro Sport.

Oko stativa na oba gola vezana je crvena traka, a u akciju su uključeni i igrači.

"Tražili smo od njih da na utakmici sa Farulom nose izvrnuto donje rublje", rekao je jedan od navijača Arđeša.

Ništa nije pomoglo, jer je meč završen rezultatom 1:1. Arđeš je u teškoj poziciji, zauzima 12. mesto u ligi sa 16 timova, dve pozicije i četiri boda iznad zone ispadanja, ali uz utakmicu više.

Sujeverje nije retkost u Rumuniji - igrači često stavljaju bosiljak u kopačke veče pred utakmicu, a poznato je da autobus sa reprezentativcima nikad ne ide u rikverc. Takođe, jedna fotoreporterka sprečena je da putuje istim avionom sa selekcijom, jer vlada uverenje da žena u autobusu ili avionu sa igračima donosi nesreću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.