Rumuni i Slovaci kritikuju obeležavanje Trijanona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2019, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuni i Slovaci kritikuju obeležavanje Trijanona

Zvaničnici u Rumuniji i Slovačkoj su izrazili nezadovoljstvo odlukom mađarskog parlamenta da se cela 2020. proglasi godinom zajedništva mađarske nacije, u znak sećanja na 100-godišnjicu Trijanonskog mirovnog sporazuma – prenose ovdašnji mediji.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rumunije se navodi da "Trijanon nije tragedija i da nema potrebe za bilo kakvim ujedinjavanjem mađarske nacije". Taj resor, u dokumentu dostavljenom mađarskoj agenciji MTI, dodaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su "neprihvarljivi svi pokušaji prepravljanja istorije i isticanja revizionističkih ideja, jer je to suprotno evropskoj stvarnosti u 21. veku i kosi se sa dokumentom o strateškom partnerstvu, koji su Rumunija i Republika Mađarska potpisale 16. septembra 1996. godine".

Sličan stav zauzelo je i Ministartsvo inostranih poslova Slovačke, ističući da "sećanja na istorijske godišnjice ne bi trebalo da otvaraju stare rane i iznova bude nacionalne traume, jer se time ugrožava međusobno poverenje i ugrožavaju dobrosusedski odnosi".

Poslanici mađarskog parlamenta su na prošlonedeljnoj sednici, ogromnom većinom glasova, doneli odluku da se 2020. proglasi godinom nacionalne sloge i nizom manifestacija, koje će mahom finansirati vlada Viktora Orbana, obeleži vek od potpisivanja Mirovnog sporazuma kojim je okončan Prvi svetski rat. Dokument je parafiran u dvorcu "Trijanon" u Versaju 4. juna 1920, a Mađari ga nazivaju "mirovnim diktatom", jer je za nekadašnju "veliku" ili "istorijsku" Mađarsku bio izrazito nepovoljan.

Raspadom Austro-Ugarske Mađarska je, sa 325.000 svedena na 93.000 kvadratnih kilometara, a broj stanovnika je više nego prepolovljen – pao je sa 18 na 7,6 miliona, s tim da je više od tri miliona Mađara ostalo van granica domovine.

"Politički, ekonomski, pravni i duševni problemi izazvani mirovnim diktatom traju i danas, ali istovremeno daju mađarskoj naciji u okruženju snagu da opstane" – navodi se u odluci mađarskog parlamenta. Aktuelna vlada je još 2010. godine proglasila 4. jun Danom nacionalnog zajedništva, a sledeće, jubilarne održaće se veliki broj prigodnih događaja u zemlji, ali i inostranstvu – u Karpatskom basenu i dijaspori.

Najveći poduhvat biće izgradnja podzemnog "Trijanonskog spomenika" u blizini najvišeg predstavničkog tela zemlje, tamo gde se Alkotmanj ulica susreće sa Košutovim trgom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.