Izvor: MozzartSport.com, 25.Okt.2021, 07:17

Rukometni bum, revolucija: Svi putevi vode u Skandinaviju

Dvojica asova, Sander Sagosen i Mikel Hansen, napuštaju velikane Kil i Pari Sen Žermen i vraćaju se u otadžbine, u redove norveškog Kolstada i danskog Olborga

Barselona, Hamburg, Flenzburg, Vive Kjelce, Vardar, Monpelje i Kil su poslednjih 10 godina osvajali rukometne titule šampiona Evrope. Sve najbolje što rukometni svet ima, bilo je koncentrisano u nekoliko klubova. Ovim osvajačima elitnog klupskog takmičenja na Starom kontinentu treba dodati Vesprem, superbogati mađarski >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << državni projekat pod patronatom nacionalnog Telekoma i Pari Sen Žermen, filijalu fudbalskog kluba koji je pre nekoliko godina kupio bogati katarski šeik Naser Al Kalaifi.

U budućnosti epicentar bi mogao da se preseli na sever Starog kontinenta, u Skandinaviju. Rukomet je poslednjih godina skandinavski sport. Inovativnom igrom, brzinom i snagom umesto nekadašnje lucidnosti, napadom bez golmana, sa igračem više u polju, reprezentacije sa severa Evrope su zagospodarile svetom. Jedino Francuska u poslednjih nekoliko godina u obe konkurencije može da pripreti Dancima i Norvežankama. Klubovi iz ovih zemalja dugo su bili u zapećku. Skandinavci se nisu ni trudili da ulaže milione u klubove. Nekada je Viborg dominirao u ženskom rukometu, a u muškoj konkurenciji jedini pokušaj je bio stvaranja moćnog Kopenhagena pre desetak godina. Posle odlaska na finalni tunir Lige šampiona u Kelnu, brzo je i taj projekat propao.

Na pomolu je svetska rukometna revolucija. Skandinavci, pre svega Danska i Norveška se ne šale, želi da vladaju ovim sportom i na klupskom nivou. Nogu je povukao norveški ženski rukometni klub Vajpers iz Kristijanštada, koji je prekiniuo dugogodišnju vladavina Đera. Prošle sezone je osvojena titula šampiona Evope na finalnom turniru koji se tradicionalno igra u Budimpešti. Tim sa juga ove zemlje pre nekoliko godina je vratio najbolje norveške rukometašice. Boje ovog kluba sada brani legendarna Katrin Lunde (supruga srpskog trenera, nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde, Nikole Trajkovića - OVDE možete da pročitate priču o najboljem golmanu svih vremena), a tu su i Hajdi Loke i Nora Merk. Projekt je dao rezultat. U drugom uzastopnom učešću na završnom turniru, Vajpers je osvojio titulu najboljeg tima Evrope, prvu u istoriji kluba.

Danski Olborg je prošle sezone napravio senzaciju. Stigao je do finala Lige šampiona, ali je u meču za trofej pregažen od moćne Barselone. Ovaj zamajac skandinavskog klupskog rukometa dobija nove stranice. Verovatno dvojica najboljih rukometaša današnjice, danski bombarder Mikel Hansen i Norvežanin Sander Sagosen vraćaju se u otadžbine. Hansen će posle skoro decenije da napusti Pari Sen Žermen, gde je godinama bio naplaćeniji igrač planete (nezvanično primanja mu premašuje milion evra). Potpisao je za Olborg. Na kraju sezonu mu ističe ugovor sa Parižanima. Za ovaj klub već igra još jedan veliki as, Islanđanin Aron Palmarson koji je poslednjih desetak godina nosio dresove tri velika kluba - Kila, Vesprema i Barselone, iz koje je letos stigao u redove vicešampiona Evrope.

Prava bomba je usledila prethodne nedelje. Renomirani rukometni portalhandball-planet.com, donosi informaciju da će od 2023. godine fenomenalni norveški as Sander Sagosen da se vrati u maleni Kolstad, norveški klub koji je trenutno tek 10. u domaćem prvenstvu. Elverum je godina najbolji tim u ovoj bogatoj skandinavskoj državi i redovni učesnik Lige šampiona. Sagosen je prošle godine stigao iz Pari Sen Žermena u Kil. Sa Zebrama je krajem prošle godine stigao do pehara Lige šampiona.

Ugovor mu ističe u junu 2023. godine. Nje hteo da ga produži sa nemačkim šampionom pa je odlučio za povratak u Norvešku. U rukometnom svetu nepisano je pravilo da skoro ne postoje obeštećenja. Nije retkost da igrači potpisuju ugovore sa klubovima i dve godine pre isteka parafa sa sadašnjim timom. Poslednji klub koji je platio visoko obeštećenje na Starom kontinentu bio je Vesprem, koji je pre nekoliko godina platio Flenzburgu milion evra za slobodu trenera Ljubomira Vranješa, a bogati mađarski klub je izdvojio pola miliona evra za prelazak srpskog asa Petra Nenadića iz Berlina u Vesprem.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Šta je pozadina ovih senzacionalnih transfera? Rukomet je u krizi poslednjih godina, tražište je skraćeno, plate igrača su se sve manje, pa su Skandinavci videli šansu da za pristojan budžet vrate igrače u otadžbinu. Videćemo da li će recimo francuski, nemački ili španski igrači da pohrle u Skandinaviju narednih godina. Prošle sezone je iznenađujuće trofejno francusko desno krilo iz Pari Sen Žermena Luka Abalo stiglo u norveški Elverum gde je i završio bogatu karijeru.

Nekada je Španija bila lokomotiva razvoja svetskog klupskog rukometa.Veliki novac se vrteo na Pirinejima, ali jedino Barselona, najtrofejni klub Evrope sa 10 titula, koji je ogranak fudbalskog kluba, opstaje. Budžet za rukometnu sekciju je kap u moru na Nou Kampu, verovatno manji nego što je godišnja plata francuskog štopera Samjuela Umtitija (16 miliona evra).

Osim Katalonaca, ostali rukometni giganti su propali. Sjudad Real, nekadašnji šampion Evrope, prestao je da postoji, dok Portland San Antonio, koji je proslavio hrvatski as Ivano Balić, sada tavori, a u krizi su i Ademar Leon, Granoljers... Vardar je bio dvostruki šampion Evrope 2017. i 2019. godine, ali odlaskom glavnog sponzora, ruskog biznismena Sergeja Samsonenka, sada je to klub koji nije u evropskom vrhu. Nemačka Bundesliga i šampionat Francuske su jedini koji drže svetski klupski rukomet na nekom nivou, ali kriza uzrokovana virusom korona je smanjila i budžete u ovim zemljama. Nemački klubovi se uglavnom finansiraju od prodaje ulaznica, a prošle sezone nije bilo publike u dvoranama.

20.00: (2,05) Kolding (8,00) Ribe Esbjerg (2,05)

Primera radi, Kil na svakom meču ima 10.000 navijača, naravno, kada je to dozvoljeno. Osim ove dve lige, postoje i platežno odlični mađarski Vesprem i Seged, kao i poljski Vive Kjece koji je u vlasništvu holandskog milionera Bertusa Servasa. Solidan budžet ima i beloruski Meškov Brest, a sve jača je i portugalska liga. Šampionati Rusije, Rumunije i zemalja bivše Jugoslavije su veoma slabi. Makedonski i hrvatski su nešto jači. Slovenački je u padu poslednjih godina, a srpski nikako da krene s margine. O šampionatima Crne Gore i Bosne i Hercegovine ne treba ni pričati...

Van Evrope, rukomet se igra na mnogo nižem nivou. Katarani su pre nekoliko godina "kupili" srebro na Svetskom prvenstvu koje su organizovali, davajući pasoše rukometašima iz drugih država. Između ostalih, Kataranin je postao nekadašnji goman Crvene zvezde i Barselone Danijel Šarić. Klubovi u ovoj bogatoj azijskoj zemlji su imali zalet, ali se sve manje ulaže, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Rukomet u Severnoj Americi ne postoji, u Africi je solidan kvalitet samo u Egiptu, da ne govorimo o Australiji...

Ako uporedimo odbojku i rukomet, kao sportovi koji se "biju" oko popularnosti, onda je igra na mreži daleko rasprostranjenija, jer jaki domaći šampionati postoje u Brazilu, Kini, Japanu, Koreji...

Skandinavci dolaze!

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.