Izvor: B92, 02.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rog za skromnije OI u Pekingu

Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog podržao je danas odluku Pekinga da smanji obim izgradnje za Olimpijadu, ocenivši da "skromnije Igre neće ometati održavanje takmičenja 2008. godine".

"To će biti dobre Igre", rekao je Rog na konferenciji za novinare koja je održana povodom inspekcije radova.

Rog se sreo sa kineskim predsednikom Hu Djintaom, ali nisu poznati nikakvi detalji razgovora, osim da je Hu izjavio da podržava pripreme za Olimpijske igre. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Organizatori su prekinuli radove na pekinškom Olimpijskom stadionu, kapaciteta 100.000 mesta, ali i na još nekoliko gradjevina, kada je odlučeno da OI 2008. godine budu "skromne".

Za organizaciju Igara predvidjeno je 3.2 milijarde dolara, ali je onda grad Peking obećao da će potrošiti 24.2 milijarde za izgradnju novih linija metroa i još neke popravke.

Rog je naglasio da će Kina potrošiti veći deo novca na objekte koje će kasnije imati društvenu korist, a menje na smeštaj sportista i organizaciju takmičenja.

"Kada sam u medijima pročitao da će Igre biti 'skromne' malo sam se iznenadio, jer će Olimpijske igre u Pekingu biti odlične, na veoma visokom nivou, bar prema ugovoru koji smo potpisali sa Kinom", dodao je predsednik MOK-a.

Rog je rekao da je "još rano" da bi se znalo da li će Peking premesti održavanje nekih sportskih disciplina u Hong Kong ili neki drugi grad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.