Roboti trče maraton (video)

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roboti trče maraton (video)

Da je skoro sve moguće pokazuju, a ko drugi nego Japanci, koji su započeli prvi maraton robota koji su ljudskog oblika.

Roboti su visoki 40 cantimetara i moraće da pretrče maratonskih 42.195 kilometara.

Popularni "Fidipides" trku su započeli u Osaki. Nemaju sokove kao osveženje, ali zato su u mogućnosti da jednog drugog podignu ukoliko padnu. Trče svih 42.195 kilometar u krug tačnije 422 kruga će istrčati, pre nego što završe maraton.

Ipak, iako su brzi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za robote, legendarni Gebreselasije ne mora da se zabrine, roboti neće, sasvim sigurno oboriti njegov rekord od dva sata, tri minuta i 59 sekundi.

"Ne sigruno neće pobediti najbojeg maratonca jer će trku završiti tek u subotu ujutru ili možda čak i u nedelju ujutru. Ne verujem da će je završiti pre toga", izjavio je Nobuo Jamato, predsednik kompanije "Vston" koja je organizator maratona.

Organizatori se nadaju da će ovaj maraton postati uskoro internacionalan i da će to doprioneti njihovoj iodeji da se unapredi Robo kup za kojeg očekuju da će 2050 biti u stanju da organizuje meč između pravih fudbalerai robota fudbalera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.