Robot pomoću zvučnih talasa pomera predmete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2020, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot pomoću zvučnih talasa pomera predmete

Naučnici su razvili ruku robota koja može da podiže i nosi predmete bez dodirivanja, odnosno koristeći ultrazvučnu levitaciju.

Istraživači iz Ciriha koristili su sićušne zvučnike koji emituju zvuk na strogo kontrolisanim frekvencijama i jačinama kako bi "uhvatili" predmet.

Zvučni talasi iz zvučnika stvaraju polje pritiska koje drži jedan predmet gore – neku vrstu akustičke levitacije", tvrdi istraživač dr Marsel Šak.

Dr Šak kaže da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akustički držač biti idealan za osetljive zadatke poput sastavljanja satova ili mikročipova, gde bi bilo kakvo oštećenje žigova dosta koštalo.

Zvučni talasi koji se koriste za levitaciju objekta takođe mogu pomerati predmet usmeravanjem zvuka, kažu u timu stručnjaka.

Uobičajene "ruke robota" inače su prekrivene mekim materijalima poput gume, ali ipak mogu oštetiti krhke i osetljive predmete, objasnio je Šak.

Efekat akustike nije novi izum, koristi se više od 80 godina i prvi put je primenjen na putovanjima u svemir. Kao rezultat ovakve "ruke robota", izgleda da predmeti koje pomera i nosi – lebde slobodno u vazduhu.

Izum je trenutno u fazi prototipa, a dr Šak i njegov tim kreirali su softver koji im omogućava kontrolu zvučnika i podešavanje tačaka zvučnog pritiska.

Ta inovacija će verovatno biti zanimljiva industriji satova, gde je precizna mikromehanika od suštinskog značaja za rukovanje skupocenim komponentama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.