River Plata pred bankrotom

Izvor: Sportski Žurnal, 27.Jun.2011, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

River Plata pred bankrotom

Real Madrid u Drugoj španskoj ligi, ili Bajern u nemačkoj Cvajti. Deluje nemoguće! Tim su se izgleda rukovodili u River Plati, najtrofejnijem argentinskom klubu koji je 33 puta bio šampion zemlje i kao da nisu ozbiljno shvatali šta se sprema. Sad kad je Druga liga izvesnost posle neuspeha u baražu sa Belgranom, svi se pitaju kako dalje.
Gigant iz Buenos Ajresa poznat kao Milioneri (nadimak stečen tridesetih godina prošlog veka, posle postavljanja svetskog rekorda pri kupovini Bernabe >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Fereire iz Tigrea za zlato), u istoriji od 110 godina nekad je imao i nadimak Makina, zbog stila igre. U ekipi su nekad igrali Di Stefano i Sivori koji su obeležili i decenije evropskog fudbala. Zlatno doba bile su četrdesete i pedesete godine 20. veka kad je bilo osvojeno devet titula šampiona.
Prva kriza zadrmala je tada i do narednog pehara čekano je 18 godina, do 1975, kad je krenula nova serija uspeha. Poslednji od 33 naslova osvojen je 2008. u Klausuri. A od tada – raspad.
Plaćen je ceh zbog ogromnog odliva igrača, koji su prodavani da bi klub „preživeo” (omiljeni izraz i u Srbiji). Ali River Plata ne da nije preživela, nego je zapala u dugove koji sve više rastu. Sad su oko 70 miliona dolara (280 miliona argentinskih pesosa) i tek će da rastu.
Prvo, klub neće dobiti uobičajene pare od prvoligaških TV prenosa koje su garantovale više od pet miliona evra po sezoni. Drugo, sigurno će prihod od ulaznica biti mnogo manji nego u eliti. Treće, sponzori počinju da okreću leđa. Glavni brazilska kompanija Petronras (plaća 2,5 miliona dolara) već razmišlja da li će produžiti ugovor koji ima do juna 2012. Sporazum sa Tramontinom ističe krajem godine i verovatno neće obnovljen, a novac od Adidasa (potpisano do 2014) već je potrošen. Kako je rekao predsednik Danijel Pasarela – za saniranje dugova koja je napravila prethodna vladajuća garnitura
I igračima koji su ostali u lošoj ekipi cena je sad drastično počela da pada. Pasarela se nadao da će moći da izvuče 10 do 12 miliona evra za Erika Lamelu i Rodriga Funes Morija, ali očito će morati da se zadovolji mnogo manjim sumama.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.