Izvor: MozzartSport.com, 26.Maj.2020, 08:09

Rezultat može samo da se okači mačku o rep

To je poruka koju je Partizan juče dobio...

Neuspeh? Nesreća? Nepravda?

Od svega po malo. Partizan je opet izvisio za Evroligu i to je jasno. Drugu godinu zaredom. Prošle je po svim merilima, osim po jednom (novcu) imao veće pravo na specijalnu pozivnicu od Zenita - i izgubio je bitku. Ove sezone je imao najbolji skor u ABA ligi i Evrokupu, u dva takmičenja kroz koja se može do >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Evrolige. I opet je izgubio van terena miksom ove tri stvari koje smo iznad pomenuli, a koje počinju sa „ne...“.

Mogao je hipotetički do (još) dve titule u sezoni, imao je prednost domaćeg terena u oba takmičenja, mogao je čak i do evropskog trofeja što dugo čeka, ali avaj... Upravo tada je došao virus korona i sve pokvario Parnom valjku, baš pred početak plej-ofa, kada je trebalo da krenu borbe za trofeje. A odluka Evrolige od juče je stavila tačku na sva nadanja crno-belih.

Partizan će morati da čeka još najmanje godinu dana do plasmana u Evroligu.

Nema sumnje da je ovo veliki udarac za crno-bele od kog se neće lako oporaviti. Sve što su crno-beli dobro uradili ove sezone, svi koševi, sve pobede, pale su u senku. Nemaju suštinsku vrednost. Partizan je „izvukao“ na vreme dva trofeja - ABA Superkup i Kup Radivoja Koraća - oni će ostati upisani u istorijatu kluba, ali nije izborio ono što je suštinski bila crvena linija koja je razdvajala uspeh od neuspeha - nije se plasirao u Evroligu.

I zato je ova sezona neuspešna za njega. A Partizan se ne može nikako kriviti zbog toga. Učinio je sve što je bilo do njega. Oduzeta mu je čak i prilika da „poentira“.

Igrao je u četiri od pet predviđenih takmičenja ove sezone. Dva je osvojio (iznad pomenuta), a u ABA ligi i Evrokupu je imao najbolji učinak i prednost domaćeg terena. Sve što su crno-beli mogli - uradili su na terenu i za to ima treba skinuti kapu. Ali, ovoga puta su neke više sile umešale prste.

Sada je Partizan opet na raskrsnici, mada realno nema mnogo izbora osim da trpi i radi još više i bolje u narednom periodu. FIBA jeste opcija, ali je pitanje koliko realna opcija za crno-bele. Zna dobro Partizan da je Evroliga takmičenje koje se najviše računa, a odlazak u FIBA bi bio veoma riskantan potez. Možda bi doneo nešto finansijski, ali bi crno-beli, barem po sadašnjoj konstalaciji snaga, otišli van centra zbivanja i to im nikako ne bi odgovaralo. U svakom slučaju bi to bio radikalan potez.

 Virtus je prošle sezone osvojio FIBA Ligu šampiona pa prešao u Evrokup. Toliko o tome.

Priklanjanje Fibi bio bi riskantan potez ma koliko ova odluka Evrolige nemala veze sa rezultatima.

Ne možemo nikoga da nagradimo ili izbacimo neki tim. Nije se igralo do kraja. Razumem ekipe koji su bili lideri. Postoji tim koji je bio prvi u Evroligi, pa ne znači da će biti šampion. Ovaj koncept važi i za Evrokup. Pokušavamo da budemo dosledni. Razumem da postoje klubovi koji žele da učestvuju u Evroligi sledeće sezone, ponosan sam što teže ka tome, ali moraju da shvate koliko je kompleksna situacija", rekao je Đordi Bertomeu juče i na neki način se obratio direktno Partizanu, ali i Virtusu.

Čekali smo juče na reakciju Partizana, nije je bilo. I sama činjenica što se niko iz kluba nije oglasio posle ovakvog jednog događaja, što nije bilo ni klupskog saopštenja, dovoljno sve govori. Više nego da je neko nešto izašao i rekao. Razočaranje je sigurno prisutno u klubu, u to nema sumnje.

Dovoljno je samo reći da je Partizan imao budžet od preko 6.000.000 evra ove sezone, da je potrošeno dosta novca na ugovore igrača, a nije dobijeno ... pa skoro ništa. Trener Andrea Trinkijeri je potrošio celu sezonu ugovora, a onemogućeno mu je da se bori za plasman u Evroligu. Jeste napravio tim,hemiju, ima prilično dobar temelj za narednu sezonu, prethodnih meseci su produženi pojedini ugovori, ali mala je to uteha za sve u crno-belom.

Oktobar je daleko... A ono što je bilo ispred nosa procurelo je Partizanu poput peska kroz prste.

Crno-beli moraju sada nekako da se konsoliduju i nastave sa pravljenjem i planova i ekipe za sledeću sezonu koja će biti izuzetno teška za igranje posle svega što se dogodilo. Imaće vremena do oktobra da ohlade glavu i bace se na posao i izgradnju kule od nule, jer je sve što je izgrađeno ove sezone - porušeno jednim potezom.

Mnogo je znakova pitanja nad Partizanom. Moraće crno-beli da krenu od manjih stvari, da vrate novac od prodatih ulaznica za meč protiv Uniksa, da sagledaju sve finansijske posledice ovakvog razvoja situacije sa Evroligom, ali i virusom korona. Da izračunaju kakav će budžet biti za narednu sezonu, kao i da budu svesni da će kao učesnik Evrokupa opet teže dolaziti do pojačanja nego da im pored imena stoji da su učesnici Evrolige. Specifična je situacija, nije se ovako nešto nikada dogodilo, ali sada jeste.

To je realnost.

A to što je Partizan imao najbolje rezultate u ABA ligi i Evrokupu ove sezone i odličnu šansu da ode u Evroligu? Toga se skorije ili kasnije „niko“ neće sećati. Sve to očigledno Partizan sada može samo da okači mačku o rep. Takva je jučerašnja poruka Evrolige. Surovo, ali istinito.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Rezultat može da se okači mačku o rep

Izvor: MozzartSport.com, 26.Maj.2020

To je poruka koju je Partizan juče dobio....Neuspeh? Nesreća? Nepravda?..Od svega po malo. Partizan je opet izvisio za Evroligu i to je jasno. Drugu godinu zaredom. Prošle je po svim merilima, osim po jednom (novcu) imao veće pravo na specijalnu pozivnicu od Zenita - i izgubio je bitku. Ove sezone...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.