Rešen spor sa Katoličkom crkvom – Dinamu konačno omogućeno da gradi novi stadion

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 18:24

Rešen spor sa Katoličkom crkvom – Dinamu konačno omogućeno da gradi novi stadion

Posle dugo vremena, preciznije 27 godina, postignut je dogovor o polaganju prava na zemljište na kojem bi trebalo da se gradi Dinamov stadion.

Vlada Hrvatske potpisaće dva sporazuma o razumevanju, jedan sa Katoličkom crkvom, drugi sa Gradom Zagrebom čime će se okončati višegodišnji spor sa Katoličkom crkvom.

U zamenu za zemljište koje će sada pripasti Gradu, Crkva će dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkvi, prenose hrvatski mediji.

Tako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se, napokon, rešiti 27 godina star spor oko zemljišta na kojem se nalazi sadašnji i na kojem bi se trebao graditi novi maksimirski stadion. Taj spor pokrenut je još 1997. godine, a sporazum, koji bi trebalo da bude potpisan, u decembru je usvojila Skupština Grada Zagreba.

Hrvatski prvak Dinamo oglasio se putem društvenih mreža i izrazio zadovoljstvo što je nakon mnogo vremena rešen spor i što će u narednim godinama klub dobiti veliki sportski kompleks i novi stadion.

"Ova važna saradnja otvara novo poglavlje za razvoj našeg kluba i omogućiće nam stvaranje modernog sportskog centra koji će služiti pre svega našem klubu, navijačima, građanima gada Zagreba, ali i celoj Hrvatskoj. GNK Dinamo sa velikim zadovoljstvom pozdravlja današnji potpisani sporazum između Vlade Republike Hrvatske, grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije koji je rešio pravni problem oko izgradnje novog stadiona na Maksimiru", rečeno je iz Dinama.

Inače, stadion "Maksimir" izgrađen je 1912. godine, a tri puta o sada je renoviran kako bi održao standarde potrebne da se na njemu uopšte odigravaju utakmice najvišeg ranga hrvatske lige kao i mečevi u Evropi.

Prema procenama, radovi na izgradnji novog Maksimira trajaće četiri godine, a neće krenuti pre 2027.

Dinamo će tada privremeno iseliti i igraće svoje utakmice kao domaćin nedaleko, na stadionu u Kranjčevićevoj, koji će biti renoviran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska vlada rešila spor: Dinamu stadion, Katoličkoj crkvi deset placeva

Izvor: Danas, 21.Feb.2024

Posle 27 godina, postignut je dogovor o polaganju prava na zemljište na kojem bi trebalo da se gradi stadion zagrebačkog Dinama, prenose hrvatski mediji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.