Remi plavih na Marakani, SCG - Italija 1:1

Izvor: B92, 11.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Remi "plavih" na Marakani, SCG - Italija 1:1

Fudbalska reprezentacija Srbije i Crne Gore odigrala je u Beogradu nerešeno 1:1 (0:1) protiv selekcije Italije u meču grupe 9 kvalifikacija za EURO 2004. Pred oko 30.000 navijača na stadionu Crvene zvezde strelci su bili Filipo Inzagi u 22. minutu i Saša Ilić u 82-om.

Uprkos konačnoj eliminaciji sa Evropskog prvenstva (s obzirom da SCG više nema ni teoretske šanse za plasman na EP u Portugaliji), "plavi" su pružili ubedljivo najbolju partiju u kvalifikacijama za EURO 2004. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Naša reprezentacija dominirala je tokom većeg dela utakmice, a velike šanse propustili su Milošević, Kežman i Ljuboja.

Prvi period dominacije bio je tokom prvih 20. minuta utakmice. Sjajno je igrao tandem "plavih" na sredini terena Predrag Djordjević - Saša Ilić. U tom periodu po dve sjajne prilike imali su Milošević i Kežman. Milošević je u 10. minutu, sa oko 25 metara šutirao pored stative golmana Bufona. Samo nekoliko minuta kasnije Mateja Kežman je takodje pokušao iz daljine, ali je njegov šut sa ivice šesnaesterca zakačio jednog igrača iz odbrane gostiju i proleteo iznad prečke.

U 15. minutu odličnu priliku ponovo je imao Kežman, koji je posle polukontre na asistenciju Ćirkovića sa oko 10 metara šutirao preko gola. Četvrtu priliku za SCG imao je Milošević, ali je njegov šut sa ivice šesnaesterca prolazi pored gola.

Kazna za sve propuštene prilike stigla je u 20. minutu. Kapiten Italijana Fabio Kanavaro sa svoje polovine šalje loptu u šesnaesterac "plavih", Krstajić, a zatim i Gavrančić ne uspevaju da izbace loptu, a poklon koristi Filipo Inzagi koji sa 5 metara šalje loptu pored Jevrića.

Posle vodećeg gola, Italijani su uspeli da obuzdaju napade "plavih" i prenesu igru na polovinu naše reprezentacije. "Azuri" vrše pritisak na gol Jevrića, a odličnu priliku propustio je Vijeri posle centaršuta Del Pjera, kada je sa 5 metara glavom šutirao preko gola. Jedinu ozbiljniju šansu za pogodak do kraja poluvemena imao je Alesandro Del Pjero, koji je sa oko 20 metara iz slobodnog udarca šutirao pravo u Jevrića.

Početkom drugog poluvremena reprezentacija SCG ponovo je dominirala, ali uz nove greške u samoj završnici. Odlične prodore imali su Ćirković i Ilić, ali je nedostajao završni udarac. U 58. minutu Mateju Kežmana zamenio je Daniel Ljuboja, koji ubrzo šalje dva odlična centaršuta ka Miloševiću, koji je, medjutim, oba puta zakasnio.

Na sredini terena odlično se borio Djordjević. Uprkos presingu Italijana zvezda atinskog Olimpijakosa stvorio je sebi priliku i sa oko 20 metara sa leve strane šutirao pored gola Bufona.

U 70. minutu Saša Ilić propustio je sjajnu priliku, kada je posle akcije Djordjević - Milošević sa oko 15 metara snažno šutirao pravo u Bufona. Samo nekoliko minuta kasnije Ljuboja je propustio najbolju šansu "plavih" na utakmici, kada je posle centaršuta Boškovića (zamenio Dragutinovića) sa oko 5 metara šutirao glavom pored stative.

Fonet

Narednih 10 minuta vidjena je sjajna igra naše reprezentacije, dominacija po celom terenu i zaustavljanje svake akcije Italijana več na njihovoj polovini.

U 82. minutu posle kornera Boškovića na loptu je naleteo Krstajić, njegov šut brani Bufon a odbitak koristi Ilić za 1:1 i veliko slavlje oko 30.000 ljudi na Marakani.

Izjednačujućem pogotku prethodila je sumnjiva odluka sudije iz Luksemburga koji nije svirao penal posle igranja rukom Kanavara u svom šesnaestercu.

Finiš utakmice protekao je u blagoj inicijativi Srbije i Crne Gore, a poslednju priliku na meču propustio je Mladenović, koji je sa oko 15 metara snažno šutirao u Bufona.

Sa druge strane, u Kardifu, Vels i Finska odigrali su nerešeno 1:1. Vels je poveo golom Dejvisa u 3. minutu, a izjednačenje gostima doneo je Forsel u 75. minutu. S obzirom na rezultat u Beogradu, Vels je osigurao drugu poziciju u grupi, dok su Italijani zadržali prvo mesto uz velike izglede da tu ostanu i do kraja kvalifikacija.

Tabela grupe 9:

1. Italija 7 4-2-1 (13:4) 14 bodova
2. Vels 7 4-1-2 (11:7) 13
3. Finska 8 3-1-4 (9:10) 10
4. SCG 7 2-3-2 (8:9) 9
5. Azerbejdžan 7 1-1-5 (5:16) 4

Preostale utakmice:

Italija - Azerbejdžan (11. oktobar)
Vels - Srbija i Crna Gora (11. oktobar)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.