Rekorder Kloze završio sa Nemačkom

Izvor: B92, 11.Avg.2014, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekorder Kloze završio sa Nemačkom

Najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava Miroslav Kloze odlučio je da završi reprezentativnu karijeru.

Kloze je doneo odluku da se povuče iz nacionalnog tima nešto manje od mesec dana posle najvećeg uspeha u karijeri i osvajanja Svetskog prvenstva.

Sjajni napadač ušao je u istoriju u Brazilu po više osnova, a sa dva nova pogotka postao je najbolji strelac ikada na Mundijalima.

On je sa 16 postignutih golova prestigao Brazilca Ronalda, a postao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i prvi igrač koji je igrao u četiri polufinala na prvenstvima sveta.

Prvi gol na ovom Mundijalu Kloze je postigao u grupnoj fazi sa Ganom, da bi se kasnije upisao i protiv Brazila u istorijskoj pobedi od 7:1. Ovo je nemačkom napadaču bilo četvrto SP, a na prethodnim turnirima Kloze je postizao dva puta po pet i jednom četiri gola.

Njegova karijera vezana je za velike uspehe na najvećim turnirima, pa je tako jedini fudbaler koji je postizao najmanje po četiri gola na tri SP. Osim njega, mreže na četiri turnira tresli su još samo Uve Zeler i Pele.

„Proveo sam jedinstveno i divno vreme igrajući za reprezentaciju i doživeo mnogo nezaboravnih trenutaka“, rekao je Klose.



Napadač poljskog porekla ušao je u odabranu grupu ljudi koji imaju sve tri medalje sa Mundijala, pored Franca Bekenbauera, Sepa Majera i Volfganga Overata.

Kloze je debitovao 2001. godine za ’Pancere’ kada je glavom doneo pobedu nad Albanijom od 2:1. Od tada, postigao je 71 gol na 137 utakmica što ga čini najboljim strelcem Nemačke u istoriji.

’Elf’ nikada nije poražen kada je Kloze bio strelac.

Najbolji strelci Mundijala:

1. Miroslav Kloze (Nemačka) – 23 utakmice, 16 golova

2. Ronaldo
(Brazil) – 19 utakmica, 15 golova

3. Gerd Miler
(Nemačka) – 13 utakmica, 14 golova

4. Žist Fonten
(Francuska) – 6 utakmica, 13 golova

5. Pele (Brazil) – 14 utakmica, 12 golova

6. Šandor Kočiš
(Mađarska) – 5 utakmica 11 golova

7. Jirgen Klinsman
(Nemačka) – 17 utakmica, 11 golova

8. Helmut Ran
(Nemačka) – 10 utakmica, 10 golova

9. Gabrijel Omar Batistuta
(Argentina) – 12 utakmica, 10 golova

10. Geri Lineker
(Engleska) – 12 utakmica, 10 golova

11. Teofilo Kubiljas
(Peru) – 13 utakmica, 10 golova

12. Gžegož Lato
(Poljska) – 20 utakmica, 10 golova

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Miroslav Kloze završio reprezentativnu karijeru

Izvor: Beta, 11.Avg.2014

FRANKFURT, 11. avgusta 2014. (Beta-AP) - Najbolji strelac u istoriji svetskih fudbalskih prvenstava Miroslav Kloze saopštio je u ponedeljak da se povukao iz reprezentacije Nemačke...Kloze (36) je takvu odluku doneo mesec dana po osvajanju Svetskog prvenstva u Brazilu, na kome je postigao dva gola i...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.