Rekonstrukcija brodske prevodnice u Malom Staparu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 14:23

Rekonstrukcija brodske prevodnice u Malom Staparu

JVP "Vode Vojvodine" započelo je radove na sanaciji brodske prevodnice u Malom Staparu vredne oko 66,5 miliona dinara. Prevodnica u Malom Staparu je najstarija u Vojvodini i jedina koja je još uvek u funkciji na ručni pogon. Prevodnica u Malom Staparu kažu da je jedan od bisera industrijske baštine u Vojvodini, jer je građena 1795 godine, puštena u pogon 1802. godine i pravljena da propusti lađe do 500 tona nosivosti.

U toku je rekonstrukcija dragulja industrijske baštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Vojvodini - brodske prevodnice "Mali Stapar", koja obuhvata sanaciju betonske konstrukcije komore prevodnice i hidromašinske opreme. Projektom su obuhvaćeni radovi na obe gvozdene kapije uz pogonski mehanizam za njihovo otvaranje i zatvaranje.

"Vrednost radova je 66,5 miliona dinara sa PDV-om, a rok za izvođenje je 180 dana. Radovi se finansiraju iz Fonda za vode AP Vojvodine", kaže Igor Kolaković, rukovodilac službe održavanja na hidrosistemu DTD JVP "Vode Vojvodine".

Posle rekonstrukcije, prevodnica Mali Stapar imaće veći turistički značaj, a prolaz je obezbeđen za barže nosivosti 500 tona.

"Pre svega ova prevodnica će biti značajna za turistički i nautički saobraćaj, a naročito u budućnosti kada se očisti i kanal u Vrbasu", dodaje Kolaković.

"To će doprineti pre svega razvoju nautičkog turizma, a naročito i razvoju seoskog, odn. ruralnog turizma u ovom delu Bačke".

"Prevodnica je zaštićena kao industrijsko nasleđe, a svi radovi su u skladu sa tim", ističe Kolaković.

Do kraja 19. veka, dvokrilne kapije prevodnice bile su od hrastovine, da bi potom zamenjene gvozdenim, kao i dno prevodnice koje je kasnije betonirano.

Prevodnica Mali Stapar na kanalu Bezdan – Vrbas najstarija je prevodnica u Vojvodini koja je i dalje u upotrebi. Izgrađena je 1795. godine za vreme izgradnje Velikog bačkog kanala koji se smatra pravom pretečom hidrosistema Dunav –Tisa – Dunav. Kada je tadašnja državna administracija u Beču dozvolila da se na prevodnicama grade mlinovi koji za rad koriste razliku u nivou vode, u Malom Staparu je izgrađen prvi i najveći mlin, a takav izgled iz 1848. godine zadržao je i danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.