Regionalna platforma: Omogućiti novinarima da bezbjedno izveštavaju sa sportskih događaja

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2019, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna platforma: Omogućiti novinarima da bezbjedno izveštavaju sa sportskih događaja

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, osudila je fizički napad na ekipu TV N1 i verbalni napad na dopisnika Federalne Televizije Dejana Kožula i pozvala nadležne organe da hitno istraže slučaj i preduzmu potrebne mere kako bi se otkrili počinioci, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

"Ovu utakmicu obeležilo je višestruko ometanje novinara u radu koje je kulminiralo nasilnim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ishodom Uskraćivanje akreditacije dnevnom listu Danas od strane Uprave Kluba Crvena zvezda, zatim zastrašivanje našeg kolege Kožula i na kraju fizički napad na ekipu TV N1 su incidenti koji moraju imati adekvatan odgovor državnih organa u Srbiji", rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

U saopštenju se podseća da je u blizini stadiona "Rajko Mitić", uoči fudbalske utakmice Crvena zvezda – Jang bojs, ekipa N1 televizije pokušala je da sazna kakav je stav navijača o postavljanju tenka kod zvezdinog stadiona.

Dok su snimali prvog sagovornika najpre su čuli dobacivanje pogrdnih imena iz mase – "špijuni", "lopovi", "američki plaćenici", a nakon što su snimatelj i novinar pokušali da izbegnu incident i odlučili da se pomere na drugi kraj ulice, grupa mladića je nastavila da ih prati.

"Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt", rekao je novinar N1 Mladen Savatović.

Istog dana, takođe kod stadiona "Rajko Mitić", dopisnik Federalne Televizije, Dejan Kožul, pokušao je da napravi prilog pored postavljenog tenka.

U tom trenutku prišao mu je prvo jedan, a zatim više mladića i pitali ga šta radi tu, a nakon što im je novinar odgovorio da snima prilog za sarajevsku televiziju, pitali su ga da li je Srbin.

Po rečima Kožula, ovaj verbalni napad mogao je da preraste u fizički obračun, ali zaslugom njegovog kolege snimatelja to se nije dogodilo.

Od početka 2019. godine NUNS je zabeležio 85 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno reaguju i istraže ove slučajeve, da identifikuju nasilnike i protiv njih preduzmu zakonske mere.

Podseća se da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.