Regionalna liga za tri godine?

Izvor: RTS, 10.Okt.2012, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna liga za tri godine?

Regionalna liga, koju će činiti 16 timova iz bivše Jugoslavije, Mađarske i Bugarske, kreće na proleće 2015. godine, piše zagrebački Globus. Promena formata evropskog prventstva od 2020. godine, kada će se utakmice igrati po čitavom kontinentu.

Na sastanku UEFA i čelnika fudbalskih saveza zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske i Mađarske, doneta je odluka da regionalna liga, sa 16 timova, počne u proleće 2015. godine, saznaje zagrebački Globus.

Početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << druge polovine septembra, u Budvi je održan vrlo zanimljiv sastanak u organizaciji UEFA, kojem su prisustvovali i Tomislav Karadžić (Srbija), Davor Šuker (Hrvatska), Ivica Osim (BiH), Dejan Savićević (Crna Gora), Aleksandar Čeferin (Slovenija), Ilčo Gorgioski (Makedonija) i predsednik bugarskog fudbalskog saveza i član izvršnog odbora UEFA Borislav Mihajlov. Sastankom je koordinirao zamenik glavnog sekretara UEFA, Grk Teodor Teodoridis.

Godinama se već priča o mogućem osnivanju regionalne lige, kako bi se poboljšao kvalitet fudbala na Balkanu, ali se UEFA protivila svim tim predlozima, kao i u slučaju drugih pokušaja ( Čehoslovačka liga, zemlje Beneluksa, Skandinavija...)

Ipak, pre godinu dana glavni čovek UEFA Mišel Platini, podršao je ideju o osnivanju regionalne lige na ovim prostorima, i u UEFI su ozbiljno pristupili tom pitanju.

Osnovali su radno telo, na čijem čelu je Van Prag, nekadašnji predsednik Ajaksa, i čekaju studiju o isplativosti takve lige. Ipak, nakon nekoliko sastanaka, čini se da je konačna odluka vrlo blizu i da ćemo uskoro gledati velike utakmice Zvezde, Dinama, Partizana, Hajduka...

Na sastanku je bilo reči i o još jednoj vrlo interesantnoj ideji, o promeni formata Evropskog prvenstva, po kojem bi domaćin bila čitava Evropa, dok bi se utakmice igrale u različitim evropskim gradovima. Taj će format, po svemu sudeći, zaživeti u praksi već 2020. godine, piše Globus.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.