Recept za prolaz u finale: Izolacija Koleovih otkrića - Gobera i Ertela

Izvor: MozzartSport.com, 12.Sep.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recept za prolaz u finale: Izolacija Koleovih otkrića - Gobera i Ertela

(OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA MOZZART SPORTA IZ MADRIDA)

Dok časovnik lagano otkucava poslednje sate pre početka istorijskog okršaja Srbije i Francuske u polufinalu Mundobasketa, a igrači dva tima vrše poslednje pripreme, mi ćemo se pozabaviti analizom protivnika i ukazati na sve prepreke koje Orlove čekaju na putu ka ostvarenju sna.

Iako je kao dan jasno da su nosioci igre NBA zvezde Boris Diao i Nikolas Batum, mnogo više zavisiće od partije koju bude pružio >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nezgodni triling Gober - Ertel - Lovernj.

Jer, upravo ovaj trio poseduje sve što je potrebno da Francusku odvede do novog velikog finala - snagu, visinu, brzinu, okretnost, šut, asistenciju, skočnost.

Posle odustajanja Žoakima Noe, Aleksisa Ažinse i povrede Jana Mainmija francuska javnost bila je skeptična po pitanju odluke selektora Vensana Kolea da 22-godišnjem Rudiju Goberu poveri kompletnu odgovornost igranja na poziciji klasične petice. Međutim, posle vrhunske role koju je imao protiv Crvene furije u četvrtfinalu dobio je nadimak "Španski košmar". To dovoljno govori o tome koliko je ovaj mladić ostavio jak utisak na turniru. Bez sumnje, on je otkrovenje Vensana Kolea!

Atletski potkovan do savršenstva, Gober je tokom celog turnira predstavljao strah i trepet za brojne protivnike različitog kalibra, a najviše se to ocrtavalo u odbrambenoj igri. Činjenica da košarkaš Jute ima raspon od neverovatnih 237 centimetara daje mu ogromnu prednost u odnosu na daleko iskusnije rivale, a njegove blokade, skokovi i odličaj osećaj za građenje su pravi dokaz za to. Protiv Španije ubacio je svega pet poena i njegove napadačke role pokazuju da nema instikt egzekutora, ali je sa 13 uhvaćenih lopti i dobijenom borbom protiv braće Gasol i Ibake demonstrirao o kakvom se potencijalu radi. Nemoćni Španci konstantno su udarali u "zid", koji će Orlovi morati da razbiju već na samom početku!



Tomas Ertel je, posle Borisa Diaoa i Žofrija Lovernja, najbolji strelac Trikolora, sa gotovo devet upisanih poena u proseku. Ali, značaj sjajnog organizatora igre nije samo u broju postignutih poena.

"Bez Tonija Parkera Francuska će biti izgubljen slučaj na Mundobasketu", rečenica je koju su mnogi novinari u Francuskoj koristili kako bi opisali izostanak jednog od najboljih plejmejkera Evrope i sveta. Međutim, plejmejker Laboral Kuće pokazao je petlju i ušao u koštac sa ogromnim pritiskom koji je pao na njegova pleća. I, do sada odradio neverovatan posao. Svoj puni sjaj ovaj 25-godišnjak pokazao je protiv Hrvata, u momentima kada su Kockasti imali veliki zalet ka preokretu i pobedi. Ali, njegova jedina trojka na tom meču sasekla je igru protivničkog tima, a asistencije su dovršile posao.

Ipak, partija protiv Španije donela mu je zvanje heroja! Jer, njegova saradnja sa Goberom, smirenost u teškoj situaciji i igra koju je pokazao u poslednja dva minuta tog meča, kada su Petlovi do nogu potukli Furiju, dala mu je za pravo da sebe nazove adekvatnom zamenom za velikog Tonija Parkera! Meč je završio sa 13 poena i četiri asistencije, a šok koji je svojim igrama izazvao kod kritičara i navijača mnogo više potvrđuje suvi kvalitet koji poseduje.

Ipak, treba naglasiti da su obojica svoje najslabije partije na turniru pružali upravo protiv Srbije, u grupnoj fazi, i Orlovi moraju da primene isti recept kako bi zaustavili odlični tandem.

Žofri Lovernj je preko noći ulogu rezerviste zamenio mestom u startnih pet i jasno je koliko ovaj momak znači Francuskoj. Njegov borbeni duh, koji mu je usadio Dule Vujošević, hrabrost i sjajne fizičke predispozicije dovele su ga do toga da ga stručnjaci nazivaju jednim od najnezgodnijih igrača za čuvanje. Poklonici srpske košarke već dovoljno toga znaju o doskorašnjem kapitenu Partizana, da je prosto nepotrebno trošiti reči. Koliko je zapravo sazreo ovaj momak potvrdio je u finišu čuvenog meča iz Granade, kada je njegova mirna ruka presudila Orlovima.

U saradnji sa Batumom i Diaoom, Lovernj i Gober ne samo da su skok igru francuskog tima doveli do savršenstva, već je upravo ovaj segment njihovo glavno oružje. Protiv Španije Petlovi su imali čak 22 skoka više (50 - 28), a sa čak 16 uhvaćenih lopti u napadu jasno je gde će Krle, Raduljica, Bjelica i društvo morati da obrate posebnu pažnju.

Kroz odličnu skok igru Francuske je izgradila i odbrambeni bedem koji igra gotovo perfektno od samog starta Mundobasketa. Naravno, utakmica sa ekipom Huana Orenge i svega 52 primljena koša izvukli su maksimum. Iako u napadu lopta dosta dobro "ide", Francuska uz dosta muke postiže koševe. Sa skromnih 72,8 poena nalazi se u donjem delu liste ekipa sa najboljim prosekom ubačenih poena, a ovog problema svestan je i Vensan Kole.

"Oba tima sada su bolja. Srbija je defanzivno bila odlična protiv Grčke i Brazila u drugom poluvremenu, a u napadu ima više oružja od nas. Mučimo se da postignemo više od 70 poena, a oni lako ubace 90. Znam da u odbrani možemo da budemo dobri, ali u napadu...", poručio je Kole, hvaleći napad Orlova:

"Raduljica i Krstić čine sjajnu kombinaciju u reketu. Tu imaju prednost, jer mi imamo samo Gobera i Lovernja, koji ne mogu da poentiraju na te načine. Spolja su Teodosić, Bogdanović i Kalinić. Ne smem da zaboravim Bjelicu - fenomenalna četvorka".

Ipak i pored toga Petlovi imaju veliku širinu kada je napad u pitanju, s obzirom da čak sedam igrača ima sedam ili više poena prosečno (Ertel, Želabal, Lovernj, Diao, Batum, Furnije, Dio).

Učenicima Saše Đorđevića potrebno je da i ovog puta meč započnu kao protiv Grčke i Brazila. Da rivalu ne dozvole da nametne svoj ritam igre, da se udari u "meso" i izoluju najveće pretnje, ali i koristi pik'n'rol igra, koju Francuzi slabo brane. A to Miloš Teodosić, u saradnji sa bilo kojim saigračem, radi neverovatno dobro.

Nije viša matematika, ali je recept jasan - pametno, hrabro, odvažno i bez preteranog respekta. Sada, možda više nego ikad, potrebno je da se misli svih 12 boraca ujedine i zajedničkim snagama dođe do cilja. Ovakve utakmice dele prave šampione od onih koji samo sanjaju uspeh. A, ova generacija ne sanja, ona živi šampionski!

Ovaj tim defakto može mnogo. Sada neka to pokaže tamo gde je najbitnije!

(FOTO: Fiba.com)

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.