Real nadmašio rekord koji je Totenhem izgradio i u mreži Vidinića, Vukčevića, Petrovića i Simovića

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2018, 02:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Real nadmašio rekord koji je Totenhem izgradio i u mreži Vidinića, Vukčevića, Petrovića i Simovića

"Kraljevski klub" je postigao najmanje po gol na 43 uzastopne evropske utakmice na svom stadionu.

Kada je Isko majstorskim pogotkom iz slobodnog udarca načeo Romu u poslednjem minutu prvog poluvremena, Real je prigrabio za sebe jedan čudesan rekord u takmičenjima pod okriljem Evropske fudbalske unije (UEFA). Posle poraza protiv večitog rivala Barselone s 2:0 (oba gola dao Mesi) u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona 2011, madridski velikan je nadalje pogađao svačiju mrežu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na svom stadionu "Santijago Bernabeu". I tako na 43 meča i uvek u Ligi šampiona u kojoj ove sezone učestvuje 23. put (sarekorder s Barselonom i Portom), a 22. put uzastopno.

ISCO pic.twitter.com/3eot1GX8lw— HAMZA (HamzaRMFC) September 19, 2018

Do juče je Real dostignuće delio s - Totenhemom. Engleski tim je svakom dao bar gol od svoje prve evropske utakmice na "Vajt Hart Lejnu" do poraza baš protiv Reala u Londonu s 1:0 u prvom meču četvrtfinala Kupa UEFA 6. marta 1985.

Totenhem je 1961. osvojio svoju prvu posleratnu titulu engleskog prvaka pa je stekao pravo da izađe u Evropu i to odmah u Kup evropskih šampiona. Debi nije bio slavan. U Hožovu je izgubio s 4:2 od poljskog prvaka Gornjika iz grada Zabže. U revanšu, međutim, napunio mu je mrežu do vrha. Bilo je 8:1, 20. septembra 1961.

Od tada kreće Totenhemova serija zahvaljujući kojoj je osvojio Kupa pobednika kupova 1963. i Kupa UEFA 1972. i 1984. Kada se domogao finala, to je bio i trofej.

U niski od 42 utakmice kod kuće s najmanje jednim golom u mreži gostiju "pevci" su četiri puta odmerili snage s timovima iz nekadašnje jugoslovenske lige. Kada su pre 55 godina prigrabili prvi evropski trofej, pregazivši u finalu u Roterdamu madridski Atletiko s 5:1, u polufinalu su igrali s OFK Beogradom. U prvoj meču, na Stadionu JNA, pobedili su s 2:1, a u revanšu s 3:1. Na golu "romantičara" bio je Blagoje Vidinić.

U prvom kolu Kupa pobednika kupova 1967/68. sastali su se s Hajdukom. U Splitu je Totenhem pobedio s 2:0, a u revanšu s 4:3. Četiri gola su u Londonu pala od 81. do 89. minuta, a tri su bila Hajdukova čiju je mrežu čuvao Radomir Vukčević.

Zatim je protivnik bila i Crvena zvezda, u osmini finala Kupa UEFA 1972/73. Totenhem, kao branilac trofeja, pobedio je u prvoj utakmici na svom stadionu s 2:0. U revanšu, 13. decembra 1972, Lazarević je na Džajićev centaršut zaplivao kroz vazduh u 49. minutu. Golman Dženings je bio nemoćan, ali je do kraja meča ostalo 1:0 pa je dalje otišao engleski tim. Na oba meča za Zvezdu je branio Ognjen Petrović.

Kada je Totenhem 1984. došao i do drugog trofeja u Kupu UEFA, suparnik mu je u polufinalu opet bio Hajduk. Splićani, koji su prethodno bili uspešniji od niškog Radničkog u osmini finala, a od praške Sparte u četvrtfinalu pogotkom Blaža Sliškovića u 119. minutu u revanšu na Poljudu, savladali su engleski tim kao domaćini s 2:1. U uzvratnoj utakmici Totenhem je jednom zatresao mrežu Zorana Simovića, već u 6. minutu iz slobodnog udarca. To mu je bilo dovoljno za odlazak u finale s Anderlehtom.

Sledeća sezona je bila ona u kojoj mu je Real prekinuo seriju, a onda je usledilo izopštenje engleskih timova na pet godina zbog navijačke tragedije na Hejselu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.