Izvor: Politika, 20.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmišljam samo o zlatu

– kaže povratnik u reprezentaciju Vladimir Grbić. – "Plavi" se okupili silno motivisani

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore sinoć se okupila, a danas počinje pripreme za 16. svetsko prvenstvo u Japanu (17. novembar – 3. decembar). Sudeći po rečima najiskusnijih igrača, cilj nije da se iskoristi povoljan žreb za ulazak u polufinale, nego da se zasedne na presto.

Većini, koja je najzaslužnija za ugled naše odbojke u svetu, ovo će da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bude poslednja prilika da olimpijskom (Sidnej, 2000) i evropskom zlatu (Ostrava, 2001) pridodaju svetsko. Među njima je i Vladimir Grbić, koji se u državni tim vraća prvi put posle Igara u Atini pre dve godine.

– Bronza ne bi bila neuspeh, ali razmišljam samo o zlatu. Brazilci igraju dobro i samouvereni su jer imaju neutoljivu glad da se bore za nacionalni interes. To je krasilo i nas. Smatram da smo kadri da snažnim zajedništvom i silnom motivacijom ostvarimo dobar rezultat, – veli Vladimir Grbić napominjući da igrači koji vode glavnu reč treba da budu oslonac novom prvom treneru Igoru Kolakoviću. – Nisam se odazvao za Svetsku ligu zbog privatnih problema. Nije bilo smisla da igram, ako nisam maksimalno posvećen dresu reprezentacije koji za mene ima posebnu vrednost. U odnosu na prethodna takmičenja nekoliko reprezentacija je u usponu. Odskaču Bugari, Francuzi, Amerikanci i Poljaci. To je dobro jer će da nam poveća budnost. Naš tim je iskusan. Od Igara u Sidneju nedostaju samo Đula Mešter i Vasa Mijić kojima su mlađi dostojna zamena.

Kapiten Nikola Grbić najavljuje dobru organizaciju igre, jer kaže da se posle operacije kolena preporodio.

– Osećam se odlično. Prvi put posle dugo vremena ne kalkulišem zbog straha od povrede. Imamo dovoljno vremena za pripreme, jer ne počinjemo od nule. Uhodan smo mehanizam koji samo treba tu i tamo da se podmaže. Za Igre u Sidneju smo se spremali 21 dan, a za Evropsko prvenstvo u Ostravi 29. Oba puta smo uzeli zlato, – kaže poslovođa "plavih". – Treba samo da nastavimo tamo gde smo stali u nacionalnim prvenstvima, a svi smo igrali u solidnoj formi. Jedino Rusi nisu počeli prvenstvo da bi se posvetili pripremama, ali to nije njihova izrazita prednost.

SCG od 2. novembra igra na turniru u Parizu s Nemačkom, Češkom i domaćinom. Do odlaska u Japan, 12. novembra, dvaput će da odmeri snege s Grcima. Svi rivali su učesnici Svetskog prvenstva.

Na prozivci u hotelu "M" nisu bili Slobodan Boškan i Branko Roljić, koji imaju još po utakmicu u francuskom odnosno turskom prvenstvu, i Veljko Petković zbog privatnih obaveza.

G. A.

-------------------------------------------------------------

Širi spisak igrača

Na širem spisku od 15 igrača, s kojeg će da otpadnu trojica, jesu: dizači Nikola Grbić (Pjačenca, Italija) i Veljko Petković (Olimpijakos, Grčka), pucači Ivan Miljković (Mačerata, Italija) i Dejan Bojović (Olimpijakos), poljari Branko Roljić (Halk banka, Turska) i Marko Samardžić (Vojvodina), srednjaci Andrija Gerić (Mačerata), Dragan Stanković (Crvena zvezda), Novica Bjelica (Latina, Italija) i Marko Podraščanin (Vojvodina) i primači Goran Vujević (Peruđa, Italija), Slobodan Boškan (Tur, Francuska), Vladimir Grbić (Latina), Aleksandar Mitrović (Mantova, Italija) i Miloš Nikić (Budvanska rivijera). Travičin spisak od 19 igrača skraćen je za dizača Branimira Perića (Kaljari, Italija), pucače Tomislava Dokića (Crvena zvezda) i Sašu Starovića (Budućnost Podgorička banka) i primača Bojana Janića (Santa Kroče, Italija). Drugi trener je Željko Bulatović.

------------------------------------------------------------

Mečevi u našoj grupi

SCG – Rusija 17. novembar

SCG – Kazahstan 18. novembar

SCG – Tunis 19. novembar

slobodan dan 20. novembar

SCG – Južna Koreja 21. novembar

SCG – Kanada 22. novembar

Utakmice su u Sendaiju, gde je u grupi igrala i naša košarkaška reprezentacija na nedavnom Svetskom prvenstvu. Četiri prvoplasirane idu u četvrtfinalnu E grupu u kojoj se ukrštaju s četiri ekipe iz A grupe (Argentina, Poljska, Kina, Japan, Portoriko, Egipat). Bodovi se prenose, a igra se takođe u Sendaiju (25-29. novembar). U polufinale će dve najbolje. Utakmice za plasman su u Tokiju.

G.A.

[objavljeno: 20.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.