Rast deviznih rezervi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2021, 14:05

Rast deviznih rezervi

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su devizne rezerve od 13,5 milijardu evra na kraju juna, u prve dve nedelje jula dodatno povećane i sada iznose 14,1 milijardu.

U junu i julu kupljeno je 665 miliona evra na deviznom tržištu, čime je dodatno povećana finansijska stabilnost zemlje, rekla je Tabaković na sednici skupštinskog odbora za finansijie i budžet, na kome je razmatran izveštaj o radu NBS.

Ona je istakla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su rezerve u zlatu u vrednosti 1,8 milijardi evra, i da se sve ono nalazi u trezorima NBS, nema više ništa u bankama u inostranstvu.

Tabaković je navela da su strane direktne investicije u Srbiju u prvih šest meseci bile 1,72 milijarde evra, ili 18,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uključujući prve dve nedelje jula iznose 1,825 milijardi.

Dinarska štednja je, precizirala je, prešla 100 milijardi dinara, što je 5,6 puta više nego 2012. godine.

Trenutna inflacija je, prema rečima Tabaković, oko tri odsto, među najnižima u poređenju sa zemljama sa isto vođenom monetarnom politikom, a očekuje se da u drugoj polovini godine bude dva odsto, što je ispod projektivanog cilja.

Ekonomski i finansijski rezultati zemlje od početka borbe sa korona virusom pokazali su da su mere koje su donošene bile pravovremene i adekvatne, delovali smo jako, koordinisano i pravovremeno, konstatovala je ona.

Tabaković je naglasila da bi, bez tih mera pad brutodomaćeg proizvoda bio šest odsto, a u prvih šest meseci beleži se rast, kao i, što je vrlo važno, povećanje broja zaposlenih u privatnom sektoru za 4,8 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tabaković: Devizne rezerve u junu dostigle 14,1 milijardu evra, rast i u julu

Izvor: N1 televizija, 28.Jul.2021

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da su devizne rezerve od 13,5 milijardu evra na kraju juna, u prve dve nedelje jula dodatno povećane i sada iznose 14,1 milijardu evra.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.