Izvor: MozzartSport.com, 16.Jun.2020, 11:52

Rasne razmirice Tajsona Fjurija i Entonija Džošue

Bokserske superzvezde u klinču oko aktuelnih problema

Iako pokušavamo da ignorišemo tuđe probleme, ovaj put rasne na Zapadu, nekako se ipak uvuku i u naše prostore i živote.

Ove "sezone" tema je rasa. Požar koji je zapalila maloumna i maliciozna intervencija policije u Minesoti života je stajala jednog nesretnika koji nit’ je zaslužio nit’ je imao imao želje da bude ikona borbe za prava manjina, pre svega afroameričke.

Ta iskra je zapalila suvo >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << šipražje u požar koji se priprema već vekovima. Rasne nepravde, da se razumemo ima. Ali ne samo tamo i ne samo prema Afroamerikancima, te se problem prelio praktično na čitav tzv. Zapad. Nasilni i manje nasilni protesti, desetine njih održane su i sa ove strane Atlantika, najviše svakako tamo gde ima i najviše ljudi poreklom iz Afrike, kao što su Francuska i Velika Britanija.

Na jednom od najvećih protesa održanih na Ostrvu, u Votfordu svoje mišjenje je podelio i lokalni, a međunarodni heroj, čuveni bokser Entoni Džošua. Aktuelni WBA, IBF, WBO i IBO šampion u teškoj kategoriji održao je zapaljiv govor pred svojim sugrađanima. Očigledno ponesem atmosferom, malo je preterao, što je zasmetalo mnogima.

"Udarimo ih tamo gde ih najviše boli - po džepu. Ne kupujte njihove proizvode, ne ulazite u njihove prodavnice. Kupujte kod naših ljudi, pridržite tako našu zajednicu!"

Taktika poznata sa ovih prostora u vidu prostačke kampanje "kupujmo domaće", koju su u nekoliko navarata odradile skoro sve države bivše Jugoslavije sada se, eto i javno predlaže u ovom rasnom sukobu.

I naravno, odmah su usledile kritike, a među njima svoju je rekao i Tajson Fjuri sa kojim je Džošua dogovorio dve borbe za 2021. ne bi li ujedinio neko od dvojice Britanaca titule.

Aktuelni WBC šampion, pre toga mora da odradi i treći meč sa Amerikancem Dionteom Vajlderom, ali je već spreman da se poigra sa nervima i glavom budućeg suparnika.

"Veujem da Ej Džej ima svoje razloge za tako nešto,, to jer njegovo mišljenje i to je OK" kaže čuveni Kralj Cigana, "Ali, čisto da se zna, da sam ja rekao da se ne kupuje u crnačkim prodavnicama, odmah bi me razapeli na krst kao Isusa Hrista!"

Ako ikao zna kako je to biti diskriminisan, onda je to Fjuri. On je naime pripadnik Travelera, što bi u slobodnom prevodu znači nešto tipa - čergari. U pitanju je narod poreklom iz Irske kojeg zovu Ciganima, mada nije dokazano da dele isto genetsko nasleđe kao ostali Romi. U svakom slučaju, na britanskom ostrvlju ih smatraju i ponašaju se prema njima kao u ostalom i u ostatku sveta, pa i ovde kod nas prema Romima. Samim tim, Kralj Cigana, ima puno pravo da ima svoje mišljenje kada se priča o pravima manjina, iako nikada to nije radio. Do sada.

"Ja sam slep za rase i ovakva glupost koju je izgovorio Džošua mi nikada ni ne bi pala na pamet. Ceo život podnosim rasizam, a evo u avgustu ću napuniti 32. Ja mrzim rasiste, a pripadam Ciganima, jedinima prema kojima je izgleda i dalje dovoljeno da budete rasista. To je strašno! Ali, baš me briga, meni su sve rase iste", zaključio je Fjuri.

I

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

ako je u pitanju teška tema na koju je nemoguće naći dobro rešenje i pravilan odgovor, svakako treba saslušati sve strane. A Fjuri i Džošua će, nadamo se, ovu razmiricu preneti u ring i pružiti nam u dogledno vreme dve vrhunske borbe.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.