Rasmusen osvojio planinsku etapu

Izvor: B92, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen osvojio planinsku etapu



Danac Mikael Rasmusen potvrdio je svoj autoritet u ovogodišnjem izdanju Tur de Fransa osvojivši poslednju planisnku etapu. Drugo i treće mesto zauzeli su Kontador i Levi Lajphajmer. U generalnom plasmanu rasmusen i dalje ima više od tri minuta prednosti u odnosu na Kontadora.

Nosilac žutog dresa je imao veliki izazov, pošto je u većem delu etape vodio Karlos Sastre. U završnom delu je Španac Alberto Kontador bio na čelu, ali se ispostavilo da je poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uspon u trci bio poguban za mnoge. Tako je Rasmusen, koji je do tada bio u zaostatku uspeo da se u odlučujućem kilometru probije, iskoristi nedostatak snage mladog Španca i odnese pobedu.

Nakon vesti o doping-skandalu vozači osam timova odlučili su da protestuju pred početak trke.

Na samom startu Stefan Aug, Vincente Garsija, Gorka Verdugo i Kristof Rinero uspeli su da se odvoje, i već kod prvog uspona na Port de Larau dostigli su vođstvo od devet minuta

Sastre je uspeo da se probije napred i dođe na samo dva minuta zaostatka u ukupnom plasmanu u odnosu na Rasmusena, kada su Rasmusenove klupske kolege pomogle u pelotonu. Peloton je postepeno gradio napredak, i kod poslednjeg uspona na Kol d Obisku bitka za prvo mesto vodila se između Rasmusena, Kontadora, Lajphajmera i Kadela Evansa

Nakon silovitog napada Kontadora, koji je uspeo da se izdvoji iz grupe, u poslednjem kilometru Rasmusen se podigao sa sedišta i neverovatnom snagom uspeo da prestigne Kontadora i potvrdi status „žutog dresa".

U ponedeljak mi je bilo jako teško da ga pratim, tako da sam odlučio da pokušam as drugačijom strategijom. Pokušao sam da se oslonim na sopsveni tempo, što se ispostavilo kao dobar izbor, jer Kontador nije izdržao", izjavio je Rasmusen nakon završetka.

Rezultati 16. etape:

Ortez do Gurea-Kol d Obisk (218.5km)

1. Mikael Rasmusen (Den) Rabobank, 6 sati, 23 minuta, 21 sekunda

2. Levi Lajphajmer (US) Discovery Channel, @ 26 sekundi

3. Alberto Kontador (Spa) Discovery Channel, @ 35 sekundi

4. Kadel Evans (Aus) Predictor-Lotto, @ 43 sekundi

5. Huan Maurisio Soler (Col) Barloworld, @ 1 minut 25 sekundi

6. Haimar Subeldia (Spa) Euskaltel-Euskadi, @ 1 minut 52 sekundi

7. Huan Hoze Kobo (Spa) Saunier Duval-Prodir, @ 1 minut 54 sekundi

8. Karlos Sastre (Spa) CSC, @ 2 minuta 12 sekundi

9. Oscar Pereiro (Spa) Caisse d'Epargne, @ 2 minuta 27 sekundi

10. Alehandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne, isto vreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.