Ranđelović za B92.net: Znamo da u nas veruju samo najbliži

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 12:45

Ranđelović za B92.net: Znamo da u nas veruju samo najbliži

Sava Ranđelović je jedan od nekolicine trenutnih reprezentativaca Srbije koji su bili deo dominante generacije srpskog vaterpola.

Zajedno sa Branislavom Mitrovićem, Nikolom Jakšićem, Đorđem Lazićem i Strahinjom Rašovićem čini petorku koja je bila olimpijski šampion u Tokiju, a koja je sada najiskusniji deo nacionalnog tima, koji je sa klupe predvodi selektor Uroš Stevanović.

Posle smene generacije nakon Olimpijskih igara 2021. godine, nacionalni tim krenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je novim putem, svestan nasleđa koje im je ostavio tim nepobedivih.

Kao i svaka promena i ova je sa sobom donela turbulentan period u srpskom vaterpolu, pa drugu godinu za redom vaterpolisti Srbije bez velike pompe odlaze na veliko takmičenje.

Već izvesni period srpski "delfini" nalaze se u Kašivazakiju, gde se spremaju za Svetsko prvenstvo u Japanu.



"Atmosfera je odlična, to je nešto na čemu smo radili, pored svih ostalih stvari i mislim da smo je doveli na nivo koji treba da bude. Što se tiče aklimatizacije, navikli smo se na vremensku zonu što je bitno, trenirali smo dobro, imali smo tri sparing utakmice sa Crnom Gorom, tako da je sve prošlo kako treba",
rekao je Sava Ranđelović na početku razgovora za B92.net.

U 2022. godini ostvarena su dva peta mesta u Svetskoj ligi i Svetskom prvenstvu, kao i deveta pozicija na šampionatu Evrope, što je bio najslabiji rezultat u istoriji na ovom takmičenju.

Sve to doneo je dodatne izmene. Počev od selektorske pozicije koju je od Dejana Savića preuzeo Stevanović, trener Radničkog. I još jednom "delfini" su morali iz početka.

Bure i talasanje u srpskom vaterpolu za kratko su pomerile kapitena Nikolu Jakšića iz tima, a u konačnom udaru "odnele" su Dušana Mandića iz nacionalne selekcije.

Jedan od najboljih vaterpolista sveta, ovog leta nije mogao da se stavi na raspolaganje selektoru Stevanoviću zbog svih dešavanja sa Novim Beogradom, koji ga je izbacio iz tima još u martu. U godinama iza nas loši rezultati i vanbazenske radnje bile su nespojive sa srpskim vaterpolom.

Ranđelović, koji je ima bogato iskustvo igranja velikih takmičenja i osvajanja medalja na istim, a kom će SP u Fukuoki biti peto na kojem će nastupitii, zna kako da se nosi sa novonstalom situacijom u kojoj se o vaterpolo reprezentaciji ne govori u nekom tonu na koji nismo navikli.

"Ne obraćam pažnju na komentare. To je sve normalno. Znam da smo došli u situaciju da, posle svega, u nas veruju samo naši najbliži i to nam daje dodatni motiv da napravimo uspeh", kaže vaterpolista Srbije, koji u svojoj bogatoj kolekcije ima osvojeno svetsko zlato i bronzu.



"Ne mislim da je pritisak veći, baš zato što se sve to izdešavalo. Potrebno je vremena da se uigramo. Prošlog leta je nedostajalo sedam igrača iz Tokija, a sada imamo novih osam igrača u odnosu na prošlo leto, tako da smo doživeli veliku smenu, kao što si i spomenula, i selektor se promenio, ali smo na dobrom putu da se vratimo tamo gde nam je i mesto! Imaćemo priliku već na ovom prvenstvu".


Pred delfinima je i ovaj put bilo još jedno dugo izazovno leto. U mescec dana čekale su ih kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje su uspešno završene u Istanubulu, a onda i Svetski kup u Los Anđelesu, gde su poraženi prvo od SAD, a onda i od Rumunije.

"Iskreno, jako smo teško podneli taj poraz od Rumunije, ali smo se skupili. Imali sastanak i brzo zaboravili to, jer znamo šta nam sledi i za sta se pripremamo celo leto", rekao je vaterpolista mađarskog Vašaša, koji je istakao i koje je pouke tim iz tog šokantnog poraza od Rumuna izvukao.

"Naučili smo da ako ne igramo svaku utakmicu na 100 posto svojih mogućnosti, da možemo da izgubimo od bilo koga, ali isto tako, ako smo svi na maksimumu možemo da pobedimo svaku ekipu. To je ono što smo naučili, da ne smemo da dozvolimo sebi da posle jedne dobre utakmice dozivimo toliki pad i odigramo sledeću utakmicu znatno slabije. Ova ekipa taj luksuz ne sme sebi da dopusti", objašnjava dvostruki olimpijski šampion.

Finale sezone i čeka ih od 17. do 30. jula na Svetskom šampionatu u Fukuoki. Srbija je u grupi sa aktuelnim šampionom Španijom, Južnom Afrikom i Crnom Gorom. Grupa teška, a ukrštanje u narednoj fazi čini se još teže.

Pobednik grupe ide direktno u četvrtfinale, a drugoplasirani i trećeplasirani će se suočiti sa 3. i 2. iz grupe C, u kojoj su Mađarska, Hrvatska, Japan i Argentina.

Srbija će u Fukukoki pokušati da popravi rezultat iz Budimpšete, kada je prošle godine zauzela petu poziciju.

"Cilj je kao i uvek medalja, ali je sada rano pričati i prognozirati bilo šta. Idemo utakmicu po utakmicu, ne gledamo i ne razmišljamo dva koraka unapred, jer samo tako možemo doći do zacrtanog cilja", rekao je Ranđelović, koji će 17. jula na otvaranju šampionata protiv Španije proslaviti 30. rođedan.

Taj okršaj počinje u 13.30 po našem vremenu, a u drugom kolu 19. jula rival je Južna Afrika u 10.30, a 21. jula u 6.30 čeka ih okršaj s Crnogorcima, koje su pobedili u generalnoj probi pred planatarni šampionat (14:11).

Krov sveta brani tim Davida Martina, koji će posle nedavnog trijumfa na Svetskom kupu, pokušati da potvrdi početak dominacije španskog vaterpola. Vicešampion Italija je tu da namuči svakog, evropski prvak Hrvatska najavljuje medalju, a uspehu se nadaju i Mađari.

"Ima dosta ekipa koje mogu da iznenade i osvoje medalju, ali bih izdvojio Španiju i Mađarsku kao favorite za osvajanje, međutim, kao sto sam rekao, sve je moguće", zaključio je Sava Ranđelović.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.