Rakočević slomio Litvance - 94:80

Izvor: B92, 28.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rakočević slomio Litvance - 94:80



Košarkaška reprezentacija SCG osvojila je prvo mesto na turniru ProMonte Superkup, koji je završen u Podgorici.

"Plavi" su u poslednjoj utakmici takmičenja savladali Litvaniju rezultatom 94:80 (16:18, 21:27, 22:20, 35:15), i završili turnir sa sve tri pobede.

Drugo mesto na pripremnom turniru za Evropsko prvenstvo obezbedila je Hrvatska, koja je pobedila Sloveniju 75:70. Treći su Litvanci, a četvrti Slovenci.

Litvanska selekcija vodila je tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većeg dela završnog meča turnira u Podgorici, ali su "plavi" utakmicu prelomili u poslednjoj četvrtini, kada su serijom 15-0 od minusa stigli do sigurne prednosti.

U tim trenucima briljirao je Igor Rakočević, nesumnjivo igrač utakmice, koji je tokom serije ubacio dvojku, dva plus jedan i trojku, uz asistenciju Bodirogi za trojku.

Litvanci su protiv "plavih" koristili šut za tri poena kao jedino oružje (18 šuteva za 3 u prvih osamnaest minuta!). To im je donelo dobre rezultate posebno u drugoj četvrtini, kada su stekli pristojnu prednost, i priliku da osvoje turnir (trebalo im +8 protiv SCG).

U drugom delu "plavi" su pojačali odbranu, a kada je počeo da ih služi šut, Litvanci su potpuno izgubili igru, posle čega je tim SCG lako kontrolisao situaciju u finišu.

Za najboljeg igrača turnira izabran je centar SCG i Nju Džersi Netsa Nenad Krstić.

Trener Željko Obradović čestitao je posle meča svojim igračima, kako je rekao, "na svemu, a posebno na odnosu prema igri".

"U drugoj četvrtini smo pali i grešili. Situacija se poboljšala u drugom poluvremenu, kada smo igrali s jasnim ciljem i u odbrani i u napadu, a tada su nas krenule i trojke", rekao je Obradović, kome je ovo bila 100. utakmica na klupi reprezentacije.

SCG je nedavno završila visinske pripreme, a ovo je prvi zvanični turnir selekcije posle završetka bazičnog dela.

"Zadovoljan sam, nisam očekivao odbranu na ovako visokom nivou na turniru. Rezultat jeste bio nebitan, ali sam zadovoljan što su igrači uvek birali najbolja rešenja", rekao je Obradović.

Selektor Litvanije Antanas Sirejka rekao je da njegova ekipa nije mogla da se suprotstavi, kako je ocenio, "izuzetno snažnom rivalu".

"Nismo mogli više. Posle problema visokih igrača s penalima u prvom poluvremenu, odlučio sam se za nižu postavu. To nije urodilo željenim plodom, jer su u odlučujućim trenucima Rakočević i Rebrača igrali pametno, tako da nismo mogli da im pariramo", rekao je Sirejka.

Srbija i Crna Gora: Bodiroga 16, Pavlović, Avdalović, Radmanović, Rakočević 20, Šćepanović 9, Jarić 10, Popović, Krstić 6, Milojević 14, Miličić 3, Gurović 3, Rebrača 13.

Litvanija: Macijauskas 27, Delininkaitis, Šiškauskas 10, Salenga 14, Serapinas, D.Lavrinovič 2, Jasaitis 4, Jankunas 4, Javtokas 13, Lukauskas 4, Gustas 2, Ginevičijus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.