Rajska liga: Premijer liga na pojačanja potrošila više od BDP-a Sejšela

Izvor: MozzartSport.com, 01.Sep.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajska liga: Premijer liga na pojačanja potrošila više od BDP-a Sejšela

U Premijer ligi kao na Volstritu. Samo što se umesto akcijama, trguje fudbalerima. Naveliko.  Tako su engleski klubovi, plus Svonsi, ovog leta na pojačanja potrošili 766.800.000 funti, odnosno oko devetsto sedamdeset miliona evra!!! I to samo do jutros, a nema sumnje da će se poslednjeg dana prelaznog roka "spiskati" još koje milionče. Eventualno uz neku nulu u sufiksu.

Da prevedemo na jezik globalne ekonomije – premijerligaši su ovog leta potrošili 1.276.000.000 dolara što >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je, samo primera radi, više novca nego što godišnje zarade države poput Sejšela, Gambije, Grenade, Samoe…

Razlog? Vrlo prost – novi ugovor o prodaji TV prava koji će ostrvskim klubovima u naredne tri sezone doneti pet i po milijardi funti!!! Što znači da će najatraktivniji klubovi dobiti skoro po sto miliona funti! Interesantno, na čelu liste je Liverpul sa zaradom od 97.500.000 funti!

U proseku, svaki od 20 klubova dobiće po sedamdeset osam miliona funti, što je za po četrdeset osam miliona funti više nego što su dobijali u sezoni 2012/2013 kada su delili "skromnih" 972.000.000 funti! Stoga i ne čudi što je trošak iz prošlog leta (630.000.000 funti) odavno zastareo.

Zanimljivo je, ipak, da ovoliki izdaci ne znače da su premijerligaši sve siromašniji. Naprotiv. Primera radi, Mančester junajted bi za Radamela Falkaa trebalo da u najgorem scenariju izdvoji šezdeset pet miliona evra i godišnju platu od još devet miliona evra. Ogromna suma, ali i suma koja predstavlja "samo" 10.300.000 Junajtedovih projektovanih prihoda za ovu sezonu (procenjuje se, oko petsto miliona funti).

Tek da uporedimo, kada je 1996. prvi Kolumbijac stigao u Englesku, a bio je to Faustino Asprilja, Njukasl je za njega platio 6.700.000 funti. Te sezone Svrake su imale prihod od svega 24.700.000 funti što znači da su na Asprilju potrošile oko 27 odsto od ukupne zarade.

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijer liga potrošila milijardu na pojačanja

Izvor: 24sata, 02.Sep.2014, 01:16

Šta to beše finansijski fer-plej? Spektakularni planovi UEFA da smanjenjem troškova u klubovima uvede u red svetski fudbal propali su i ovog leta, što se može videti po najboljoj ligi na svetu koja je za poslednja dva meseca, zaključno sa jučerašnjom pozajmicom Radamela Falkaoa u Mančester junajted,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.