RUKOMET (SP): Slovenci pišu istoriju

Izvor: Mondo, 23.Jan.2013, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUKOMET (SP): Slovenci pišu istoriju

Rukometaši Slovenije iznenadili Rusiju (28:27) i prvi put izborili plasman u polufinale Svetskog prvenstva. Tamo ih čekaju Španci. U drugom polufinalu igraće Hrvatska i Danska.

Slovenija se pobrinula za veliko iznenađenje na startu četvrfinalnih borbi na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Oni su savladali selekciju Rusije sa 28:27 (14:13) i prvi put u istoriji igraće u polufinalu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Slovenci su do najboljeg plasmana na Mundijalima stigli zahvaljujući boljoj igri u završnici meča, a najzaslužniji za veliki trijumf bio je Gašper Marguč, koji je bio precizan u finišu i svojoj ekipi doneo prednost od dva gola (28:26). Rusi su u poslednjih nekoliko sekundi samo ublažili poraz.

Osim Marguča, u redovima Slovenaca istakli su se i Miha Žvižej i Uroš Zorman sa po pet pogodaka, dok je kod Rusije najefikasniji bio Timur Dibirov sa šest golova.

Slovenci će u polufinalu, u petak, igrati protiv domaćina, Španije, koja je eliminisala Nemačku - 28:24 (14:12).

"Panceri" su parirali "furiji" punih 50 minuta (21:21), ali su domaćini serijom 5:0 u nastvaku rešili pitanje pobednika.

Hulen Aginagalde i Viktor Tomas bili su najraspoloženiji kod Španije sa po sedam golova, dok je odlični golman Hoze Manuel Sijera upisao 12 odbrana.

Nemačku je predvodio Sven Soren Kristofersen, koji se šest puta upisao u listu strelaca.

U drugom polufinalu Svetskog prvenstva, takođe u petak, sastaće se Hrvatska i Danska.

Danci, aktuelni evropski šampioni, do plasmana među četiri najbolje ekipe na svetu stigli su posle pobede nad selekcijom Mađarske rezultatom 28:26 (18:11).

Hrvati su u poslednjem četvrtfinalnom duelu bili bolji od Francuske - 30:23 (13:12)

"Kockasti" su, uprkos crvenom kartonu koji je dobio Drago Vuković u prvom minutu zbog žestokog prekršaja na Ksavijeru Barahetu, praktično imali vođstvo od početka do kraja meča. Francuzi su se pre odlaska na poluvreme približili na gol razlike, ali u nastavku nisu pronašli način da ozbiljnije ugroze Hrvate.

Oni su deset minuta pre kraja susreta stigli na "minus dva" (20:22), ali su Hrvati onda napravili ključnu seriju i pobegli na 28:22. Nikola Karabatić i drugovi više nisu imali vremena da sustignu visoku prednost.

U ekipi Hrvatske istakao se Domagoj Duvnjak sa osam pogodaka, dok je kod Francuza najefikasniji bio Sedrik Soraindo sa pet golova.

REZULTATI ČETVRTFINALA

Slovenija - Rusija 28:27

Španija - Nemačka 28:24

Danska - Mađarska 28:26

Francuska - Hrvatska 30:23

PAROVI POLUFINALA (petak)

Slovenija - Španija

Danska - Hrvatska

(MONDO, foto: Guliver/Getty images)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.