RS Kosova pridruženi član EHF

Izvor: B92, 19.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS Kosova pridruženi član EHF



Rukometni savez Kosova danas je dobio status pridruženog člana Evropske rukometne federacije (EHF), na Kongresu koji je održan u Budimpešti.

Pridruženim članstvom, reprezentacija Kosova nema pravo da učestvuje na medjunarodnim takmičenjima, Rukometni savez Kosova nema pravo glasa u EHF-u, ali klubovi mogu da se takmiče u evropskim kupovima.

Pored toga, na utakmicama ne smeju da se koriste himna, grb i zastava.

Predsednik Rukometnog saveza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Zoran Mićović izjavio je agenciji Beta da je delegacija RZ Srbije i Crne Gore iznela sve argumente zbog čega Kosovo ne bi trebalo da bude primljeno u EHF.

"Stvarno smo učinili sve što smo mogli. Mislim da je najznačajnije pitanje čija će biti briga biti ako bude trebalo da bude održana utakmica izmedju klubova iz Srbije i Crne Gore i ekipa sa Kosova", rekao je Mićović.

On je dodao da je delegacija RZ SCG imala podršku nekih zemalja, ali da je lobi sa Kosova bio jači.

"Naš argument je bio da je Kosovo po Rezoluciji 1244 deo Srbije. EHF je prekršio svoj princip, jer nijedna država koja nije članica Ujedinjenih nacija ne može da bude primljena u Evropsku rukometnu federaciju", rekao je Mićović i objasnio da zbog toga Republika Srpska nije nikada primljena u EHF.

Predsednik Rukometnog saveza Srbije istakao je da je glavni argument za prijem bio taj da rukomet na Kosovu stagnira, ali i da ne žele da se integrišu u Srbiju.

"Na kraju, Kosovo je primljeno u EHF javnim glasanjem u kojem je 20 delegata rukometnih saveza članica bilo za, šest protiv, a 10 uzdržano", rekao je Mićović.

Na Kongresu EHF, koji je održan u Budimpešti za vreme Evropskog prvenstva za rukometašice, nije razmatran zahtev Crne Gore za samostalni prijem u ovu organizaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.