ROĐENDAN LEGENDE: Piksi danas slavi, a FSS to iskoristio da PECNE NORVEŽANE (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2020, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROĐENDAN LEGENDE: Piksi danas slavi, a FSS to iskoristio da PECNE NORVEŽANE (VIDEO)

Majstor danas puni 55. godina.

Srpski fudbalski stručnjak Dragan Stojković rođen je na današnji dan 1965. godine. Fudbalski savez Srbije čestitao je 55. rođendan jednom od najboljih kreatora igre ikada na ovim prostorima.

FSS je iskoristio trenutak uoči gostovanja Norveškoj u baražu za EURO 2020. i prisetio se kako je Piksi "pokorio" Oslo pre više od 30 godina.

Jugoslavija je savladala Norvešku 2:1 u kvalifikacijama za Mundijal u Italiji, a vodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gol postigao je upravo Piksi, iz fantastičnog slobodnog udarca.

🎂 | Срећан 55. рођендан и све најбоље желимо Драгану Стојковићу Пиксију, уз присећање на његову мајсторију из слободног ударца против Норвешке у Ослу 1989. године (1-2), у оквиру квалификација за Светско првенство у Италији. 🎩⚽🔟🇷🇸#SrcemSvim #Srbija #FSS pic.twitter.com/uZHhqT7YJ1

— Fudbalski savez Srbije | FA Serbia (@FSSrbije) March 3, 2020

Karijeru je započeo u Radničkom iz Niša odakle je 1986. godine prešao u Crvenu zvezdu. Ubrzo je postao kapiten tima i jedan od najboljih fudbalera u Jugoslaviji. Trećeg maja 1989. promovisan je u petu Zvezdinu zvezdu. Godine 1990. prešao je u francuski Olimpik iz Marseja sa kojim je već u prvoj sezoni došao do finala Kupa evropskih šampiona u kojem se njegov klub sastao upravo sa Crvenom zvezdom, a Stojković je odigrao svega nekoliko minuta. Iz Olimpika je prešao u Veronu gde je proveo jednu sezonu. Igračku karijeru je završio u Nagoji.

Za reprezantaciju Jugoslavije je odigrao 84 utakmice. Debitovao je 1984. u Francuskoj. Učesnik je Svetskog prvenstva 1990. u Italiji, Francuskoj 1998. i Evropskog prvenstva 2000. u Holandiji i Belgiji. Njegov pogodak na Svetskom prvenstvu 1990. protiv Španije stručnjaci su proglasili jednim od 50 najboljih golova Svetskih prvenstava.

Po završetku igračke karijere bio je predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, a od jula 2005. do oktobra 2007. je bio predsednik FK Crvena zvezda.

U toku fudbalske sezone 2007/08. odlazi ponovo u Japan da bi trenirao Nagoju. U debitantskoj sezoni sa klubom zauzima treće mesto u prvenstvu i biva proglašen za najuspešnijeg trenera u japanskoj Džej ligi.

Pogledajte rezultate

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Beatris Bušar, sestra kanadske teniserke Eženi Bušar

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.