REVIEW: Steelseries Rival 3

Izvor: B92, 25.Feb.2020, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REVIEW: Steelseries Rival 3

SteelSeries se uvek ponosi svojim vrhunskim eSports proizvodima i miševima pogotovu ali uvek ima u svojoj ponudi i neki model koji je namenjen onim korisnicima koji ne žele previše da potroše na svoje periferije. Do sada je to bio model Rival 100/110 a sada je on preimenovan u Rival 3.

Izvor: RUR Esports

Rival 3

Na prvi pogled Rival 3 deluje vrlo slično kao i poslednja iteracija Rival 110 miša – u pitanju je relativno manji i poprilično lagan miš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oblika koji je ipak prilagođen dešnjacima, mada bi uz malo kompromisa verovatno mogli da ga koriste i levoruki korisnici. Najveća zamerka je zapravo što se dodatna dva dugmeta, koja su po defaultu forward i back u Windowsu, nalaze ispod palca desne ruke i nije ih praktično ni moguće koristiti levom rukom. Dakle oblik je za nijansu zakrivljen u jednu stranu, ali skoro pa neprimetno. Miš lepo leži u ruci ali ovo svakako nije uređaj za one sa velikim šakama koji vole glomazne miševe. Čak i sam proizvođač navodi da je ovo miš prilagođen claw ili fingertip načinu držanja, dakle neće odgovarati onima sa palm gripom. U skladu sa njegovom veličinom je i težina – ovo je jedan od lakših miševa trenutno u ponudi sa svojih 77 grama težine. Mali redizajn su doživela i dva glavna tastera koji sada nisu iz jednog dela sa školjkom već su potpuno izdvojeni. Ovo je verovatno urađeno iz zbog veće izdržljivosti jer SteelSeries tvrdi da prekidači u ovom mišu na dva glavna dugmeta mogu da izdrže neverovatnih 60 miliona klikova. Ukupan broj dugmića je 6 – dva glavna i točkić, dva sa strane za forward i back i jedno na vrhu za promenu CPI osetljivosti senzora. Materijal je sada već prepoznatljiva SteelSeries gumirana plastika koja je odlična na dodir mada se u ranijim modelima pokazivala da se može ishabati lako, međutim deluje da je za nijansu drugačija od prethodnika pa ostaje samo da se nadamo da će biti izdržljivija. Kabl je urađen od jako mekane gume, iako nije končanog tipa, ovaj princip koji primenjuje SteelSeries se pokazao sasvim odgovarajućim. Sa donje strane se nalaze gumene nožice koje su relativno standardnog tipa ali rade posao sasvim korektno.

Glavna novina na vizuelnom planu je zapravo RGB osvetljenje – pored sada već standardnog SteelSeries prosvetljenog logotipa na zadnjoj strani i predela oko točkića sada je uvedena i cela jedna traka koja u potpunosti ide donjom stranom uređaja. Ovo daje zaista izuzetan vizuelni efekat, iako će nekome verovatno biti malo prenaglašen ali s obzirom da ovo može biti idealan miš za mlađe naraštaje i gejming početnike verujem da će njima upravo ova karakteristika biti najzanimljivija. Naravno RBG osvetljenje, kao i sve ostalo, se može podešavati iz SteelSeries Engine 3 softvera i sinhronizovati sa drugim njihovim uređajima preko PrismSync opcije. Sve u svemu miš izgleda izuzetno atraktivno, ali ne i jeftino, što je zaista uspeh kod uređaja ove cenovne kategorije.

Naprednija tehnologija

Konačno dolazimo do glavnog poboljšanja – Rival 3 sada ima True Move senzor osetljivosti 8.500 CPI što je praktično duplo više nego što je bila situacija kod prethodnika. Pogotovu treba imati u vidu da True Move senzor ima pravi 1-na-1 tracking i kao takav je značajno bolji od ogromne većina uređaja u budžetskom cenovnom rangu. Treba naglasiti i da senzor ima mogućnost da isprati pokrete brzine do 300 inča u sekundi što je pokret od skoro 7 metara, tako da čak ni jako nagli i brzi pokreti neće rezultirati u nekom nekontrolisanom ponašanju kursora. Na kraju miš ima i ugrađenu memoriju, tako da sva podešavanja koja snimite na njega nosite sa sobom kod druga, u igraonicu i slično, bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera.

Odlična ponuda

Konačno dolazimo do cene Rival 3 miša koja je u Evropi oko 40 evra (u Americi je nažalost 30 dolara, što bismo voleli da vidimo i na našem kontinentu ali avaj) koja je jako konkurentna. Kada pomislite da za manje para možete uzeti najčešće samo neki model neimenovanog kineskog proizvođača koji odiše jeftinom plastikom i kič dizajnom, a pre svega mnogo slabijim senzorom, deluje da se itekako isplati investirati u ovaj miš iz budžetske kategorije. Treba ipak imati u vidu i neka njegova ograničenja, pre svega da će ga mnogo lakše koristiti oni korisnici koji vole miševe manjih gabarita.

Karakteristike:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.