„Put svile“ – sve tek počinje

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2011, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Put svile“ – sve tek počinje

13.07.2011. -

U ponedeljak, 11. jula radni brifing relija „Put svile" posvećen je završetku etape Lipeck-Volgrograd. Govoreći o zaključcima o prva dva dana trke njen rukovodilac Semjon Jakubov je rekao: „Zagrevanje je završeno.

Sutra počinje pravi pesak".U principu, pesak je počeo već u Volgogradskoj oblasti. Na poznatim Arčedinskim dinama s trase je sišlo 50 posada od 130. Nemojte se plašiti, „sišlo" ne znači obavezno nešto strašno. Jednostavno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ove posade nisu stigle u bivak do večernjeg brifinga. Nekome su se kola pokvarila – kao prekjučerašnjem lideru Eduardu Nikolajevu iz ekipe „KAMAZ-majstor". Neki su zalutali u pesku i traže put. Artur Ardavičjus, koji se ove godine bori za ekipu Kazashtana, pola sata do finiša je ostao bez goriva! Teško jeste, ali dešava se: „peskarnica", kako trkači nazivaju dine, „spaljuje" mnogo više dizela od običnog puta. Ipak, po rečima istog ovog Jakubova, volgogradski pesak je prosto mačji kašalj u poređenju s astrahanskim i kalmičkim. Tako da je sve tek počinje. Ako je za trkače Volgogradska oblast kraj zagrevanja, za stanovnike oblasti trka je praznik. Oni se nadaju da će se sad održavati svake godine. Evo mišljenja vice-gubernatora Volgogradske oblasti Viktora Maksina:

Preko 100 zemalja sveta prati ovu trku i za nas je, prirodno, vrlo važno kad svi oni koji prate ovu sportsku trku, ovu sportsku manifestaciju, učesnici – žitelji mnogih zemalja, borave na volgogradskoj zemlji. Danas je za nas, s jedne strane, to praznik, s druge strane, demonstracija našeg potencijala, pre svega turističkog potencijala i stvaranje komfornih uslova za boravak svih učesnika, organizatora i gostiju ove velike manifestacije (").

S vice-gubernatorom smo razgovarali uveče u bivaku. On je u logor došao u goste kako po pozdravio učesnike relija u ime svojih zemljaka. Ovim povodom organizatori su priredili malu večeru. Verovatno je najzanimljiviji među zvanicama bio majstor sporta Ilija Kuznjecov. Prošle godine je uspeo da pobedi na ovom reliju u kategoriji amatera, odnosno nefabričkih ekipa. Evo kako se trkač seća ovih događaja.

Prošla su tri „folksvagena", jedan KAMAZ, pobednika Edika Nikolajeva, mi smo išli kao peti tog dana, odnosno prestigli smo mnoge i prilično brzo napredovali. I zato smo na brzini od 165 kilometara na sat naišli na rupu, poleteli smo visoko – dva i po metra – i okrenuli se, kako se kod nas kaže, „na njušku", odnosno preko haube: tri puta napred, čak četiri verovatno. U principu, veoma smo oštetili kola, sami smo nastradali, navigator je nastradao – on je evakuisan helikopterom. Ispostavilo se da i ja imam nekoliko povreda, prilično ozbiljnih. Eto, sad smo se svi oporavili – i vratili u stroj (").

Tada se premijer Putin, koji je pozdravio učesnike relija na finišu dugo rukovao s Kuznjecovom, čudio se kako je imao sreće i rekao je Iliji da očigledno ima veoma moćnog anđela-čuvara. Ako je tako, smatra Kuznjecov, neka se njegov anđeo ove godine pobrine za to da njegov štićenik ove godine osvoji prvo mesto.

Izvor: Golos Rossii, RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.