Izvor: MozzartSport.com, 14.Apr.2021, 09:44

Psihološki iskorak

U DNK Pari Sen Žermena konačno ušao taj neophodni šampionski gen, koji bi mogao da bude ključan u napadu na trofej elitnog takmičenja u ovoj sezoni

Sada je definitivno jasno, Pari Sen Žermen je napravio taj neophodni psihološki iskorak koji mu je nedostajao svih prethodnih godina, kada su Sveci možda imali i kvalitetniji tim, ali ne i dovoljno umeća da končano stignu do željenog trofeja Lige šampiona. Možda je i dobro što do istorijskog rezultata nisu stigli prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << godine u jeku pandemije virusa korona, jer bi bilo onih koji bi umanjivali taj uspeh zbog specifičnih okolnosti i načina na koji je odigrana završnica takmičenja. Sada je potpuno drugačija situacija. PSŽ je u najboljoj utakmici 2021. godine uspeo da odbrani prednost iz prvog meča i eliminiše Bajern. Taj termin "odbrani" možda zvuči i previše jako, ukoliko se zna šta su sve izabranici Maurisija Poketina promašili na Parku prinčeva. Ali, niko ne može i ne sme da kaže da nisu zasluženo u polufinalu.

Čini se da je taj šampionski gen konačno ušao u DNK Partižana, koji sada dobro znaju na koji se način stiže do same završnice. Deluje kao da Sveci u svojim redovima imaju mnogo veću mirnoću nego prethodnih sezona, možda i manji pritisak ili se jednostavno bolje nose sa njim. Pre će biti da je ovo drugo. Sve je leglo na rudu, pa i taj Poketinov dolazak. Argentinac je ekspresno uspeo da unese svoj miran karakter i samopouzdanje u tim. Više nema onog bespotrebnog jurišanja kao kod Tuhela, kada se po svaku cenu išlo na gol više. Sada se igra konkretnije, racionalnije, pa možemo da kažemo i kvlalitetnije.

Možda je ključno u toj mirnoći unutar svlačionice bilo i opšte Nejmaraovo zadovoljstvo. Brazilac iz kojeg je prošle godine kuljala lavija nezadovoljstva, definitivno je doneo odluku da ostane u Gradu svetlosti, pa je tu svoju smirenost i koncentraciju u potpunosti stavio u službu svog kvaliteta i rezultata ekipe. Kako sinoć nije uspeo da zatrese Bajernovu mrežu, to verovatni ni on sam ne zna, ali Nejmar je bio gotovo neuhvativ za Bajernovu odbranu i već u prvom poluvremenu mogao u više navrata da savlada Manuela Nojera.

"Ostajem u Pari Sen Žermenu, novi ugovor više nije problem. Ovde se osećam veoma prijatno, kao kod kuće. Srećniji sam nego ranije", rekao je Nejmar.

RAVNOTEŽA IZMEĐU MEGAZVEZDA I FIZIČKIH RADNIKA

Možda je za Parižane i dobra stvar što su Nejmar i Mbape postili u revanšu, što su sačuvali municiju i naboj za ono što tek dolazi. Priče oko velikih transfera nisu mogle da zaobiđu ekipu, pošto se već nedeljama unazad govori o odlasku mladog Francuza u Real Madrid. Ipak, Mbape za razliku od Nejmara, mnogo ređe pravi javne ispade, što samim tim ima mnogo manji uticaj i na kompletnu svlačionicu. Kilijan je ove sezone postigao 33 gola i zabeležio 10 asistencija u svim takmičenjima, u nokaut fazi je šest puta tresao protivničku mrežu. Ali sinoć nije bio u pravom trenutku na pravom mestu, pa će već u polufinalu to morati da ispravi.

Ono što je činjenica jeste da je Pari Sen Žermen u potpunosti sazreo kao tim. Svaki igrač je vrlo dobro pronašao se u ovom sastavu, ali je ključna svar to što su nosioci igre godinama unazad već tu. Jedan od ključnih igrača je tihi lider Anhel di Marija, koji mečeve poput sinoćnog, može da igra zatvorenih očiju. Poketino u sastavu ima svetske zvezde, ali i one "fizičke radnike" koji bez pogovora odrađuju teške poslove, poput Leandra Paredesa, Idrise Geja, Abdua Dialoa, Kolina Dagbe... Čini se da je argentinski strateg uspeo da pronađe neophodnu ravnotežu u timu, što bi moglo da mu bude ključno na putu do finala u Istanbulu.

(4,80) BORUSIJA DORTMUND ( 3.80) MANČESTER SITI (1,73)

Naravno, posebnu sigurnost kompletnom timu daje i fenomenalni Kejlor Navas, koji je u septembru 2019. godine predstavljao kapitalnu investiciju Svetaca. PSŽ je tada dobio golmana koji zna šta su velike utakmice, koji nije sklon oscilacijama, a kada se razbrani na golu, tada protivnik ulazi u katastrofalne probleme. U PSŽ-u su proteklih godina uživali u sazrevanju Presnela Kimpembea, koji je već izrastao u jednog od najboljih štopera na Starom kontinentu. Sinoć je bilo važno prebroditi izostanak Markinjosa, pa je važnu ulogu odradio i Danilo Pereira, koji je pokazao da Poketino na njega uvek može da se osloni.

Ono što takođe nije za zanemarivanje jeste da ovaj tim još uvek nije dostigao svoje najbolje izdanje u ovoj sezoiniu i da je sposoban da napravi još jedan iskorak u razvoju svoje igre do kraja takmičenja u Ligi šampiona. Pored Markinjosa, ekipi su nedostajali i Ikardi i Kurzava, dok je na klupi za rezevrne igrače presedeo roviti Marko Verati, koji bi ukoliko bude spreman, mogao da bude jedan od ključnih igrača u borbi zatrofej.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.