Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2017, 10:59 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pšenica u fazi bokorenja
Pšenica posejana u agrotehničkim rokovima je u fazi bokorenja.
Reč je o fenofazi rasta i razvića, a predstavlja formiranje sekundarnih izdanaka u tzv. čvoru bokorenja, koji se nalazi ispod površine zemljišta.
Stručnjaci ističu da će se pšenica poneti dobro i dati dobre prinose, ali to ipak zavisi od toga kakva će godina biti u nastavku.
Pregledom useva pšenice u šidskom ataru poljoprivrednici ističu da je biljka u dobrom stanju, s obzirom na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to da je u fazi bokorenja. Nadaju se solidnim prinosima, jer jesen nije pogodovala pripremi zemljišta za setvu, tako da je posejan usev nejednako dospeo u površinu zemlje.
Čvor bokorenja se formira u fazi 3 lista i predstavlja najvažniji deo mlade biljke pšenice. Iz njega se obrazuju sekundarni izdanci i sekundarni korenovi, u njemu su smešteni svi delovi buduće biljke. Povoljna temperatura za bokorenje je od 15-17 stepeni celzijusa tokom dana.
Stručnjaci ističu da je kod pšenica posejanih u agrotehničkom roku stanje dobro, dok se kod onih koje su probile rokove setve, može očekivati manji prinos.
Proces bokorenja se odvija do početka vlatanja, kada potpuno prestaje ili se usporava. U narednom periodu poljoprivrednici treba da se informišu o merama koje treba primeniti u cilju postizanja što boljih rezultata na parcelama, stav je stručnjaka.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...