Prvi korak ka ukidanju ofsajda? Venger uvodi revoluciju

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 09:11

Prvi korak ka ukidanju ofsajda? Venger uvodi revoluciju

FIFA bi mogla da donese revolucionarnu promenu pravila za nedozvoljenu poziciju igrača koje bi u potpunosti promenilo igru.

Fudbal se konstantno "muči" sa upotrebom tehnologije u rešavanju spornih momenata, a posebno je osetljivo pitanje ofsajda.

Umesto da igru učini poštenijom i transparentnijom, VAR često dovodi do besmislenih "presuda" koje iz godine u godinu sve više frustriraju kako navijače, tako i igrače.

Problem ofsajda je kao ključni nedostatak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << VAR tehnologije istakao i direktor globalnog razvoja fudbala u FIFA, čuveni trener Arsen Venger.

Francuz već neko vreme traži rešenje za taj problem, ali njegova najnovija ideja je za sad najradikalnija.

Toliko da mnogima u svetu fudbala deluje kao ogroman korak ka potpunom ukidanju pravila ofsajda.



"Moj predlog je da igrač nije u ofsajdu ako je bilo kojim delom tela kojim sme da postigne gol u liniji sa poslednjim igračem protivničke odbrane, čak i ako je ostatak napadačevog tela ispred defanzivca",
rekao je Venger.

U suštini, Venger planira da uvede potpuno dijametralno pravilo od aktuelnog koji izluđuje ljubitelj fudbala, a prema kom ne sme ni milimetar napadačevog tela biti ispred poslednjeg igrača odbrane.



"Moramo brzo promeniti situaciju. Ima prostora za promenu pravila. Ne možemo uzimati u obzir da je deo igračevog nosa u nedozvoljenoj poziciji pa da je on u ofsajdu jer sme da postigne gol nosom",
dodao je Francuz.

Vengarova ideja će prvo biti testirana u praksi, i to u Švedskoj, a potom na utakmicama u Holandiji i Italiji.

Venger se nadao da će ideja koju je predoložio još 2021. zaživeti ranije i biti u primeni već na prethodnom Svetskom prvenstvu u Kataru, ali je ona tek sada blizu uvođenja u profesionalni fudbal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.