Prvi Prajd u Osijeku bez provokacija

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Sep.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Prajd u Osijeku bez provokacija

OSIJEK - Danas u podne je sa Trga Ante Starčevića u Osijeku krenuo prvi Prajd u tom gradu, a u "povorci ponosa" lezbijki, gejeva, biseksualnih i tranšeksualnih osoba našlo se oko 200 ljudi.

Izgleda da akcija "Prazan grad", na koju su pozivali protivnici Prajda, nije uspJela, na čemu su se organizatori ove manifestacije zahvalili sugrađanima. Šta više, s velike terase hotela "Osijek" građani su pljeskom pozdravili povorku, prenosi Indeks.hr.

Članica organizacionog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << osječkog Prajda Tatjana Lučić napominje kako je ona sama heteroseksualne orijentacije ali da "kao odgovorna mlada osoba želi da pruži podršku svima da izraze svoje ljudsko pravo na različitost".

Među učesnicima je i Mirjana Lovrić iz splitskog udruženja  Rišpet, koja je izrazila uvJerenje da će osječki Prajd pokazati demokratsko opredJeljenje i pravo na razlicitost.

Lovrićeva poručuje kako "moramo omogućiti sugrađanima da izađu iz svojih ormara, koji su im postali pretesni" i da imaju pravo da slobodno pokažu svoju ljubav.

Organizatori su priremili brojne transparente na kojima između ostalog piše "voli bližnjeg svog", "policija je tu zbog vas", "nepokoreni grad", "tražimo osnovna ljudska prava" itd.

Prvom osječkom Prajdu prisustvuje i Ivan Vrdoljak, ministar privrede Hrvatske i potpredsednik Hrvatske narodne stranke, koji je izjavio kako s ponosom dolazi u svoj Osijek da pošalje poruku i stane iza svih vrednosti koje njegova stranka brani već toliko godina.

Inače, kako prenosi Index.hr, nakon što je u Zagrebu skplopljeno prvo životno partnerstvo dvojice muškaraca i u Splitu je je zakazano prvo gej vjenčanje, za koje je zahtJev podnesen još prije desetak dana.

Jučerašnjem gej vjenčanju u Zagrebu je prisustvovao i ministar Arsen Bauk, koji je mladencima u ime Republike Hrvatske uručio simboličan poklon - dvije kravate. Bauk je otkrio kako je dosad primljeno 17 zahtjeva za brak između osoba istog pola iz raznih krajeva Hrvatske, najviše iz Zagreba.

Hrvatski sabor je 15. jula usvojio Zakon o životnom partnerstvu koji je definisan kao zajednica porodičnog života dvije osobe istog pola.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Prvi Prajd u Osijeku bez provokacija

Izvor: Studio B, 06.Sep.2014

Danas u podne je sa Trga Ante Starčevića u Osijeku krenuo prvi Prajd u tom gradu, a u "povorci ponosa" lezbijki, gejeva, biseksualnih i tranšeksualnih osoba našlo se oko 200 ljudi...Izgleda da akcija "Prazan grad", na koju su pozivali protivnici Prajda, nije uspela, na čemu su se organizatori ove...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.