Prvenac u Herezu

Izvor: Sportski Žurnal, 29.Apr.2012, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvenac u Herezu

Ono što je bilo neočekivano u Kataru na kraju se dogodilo. Ono što je bilo neočekivano za Herez, na kraju se takođe dogodilo. Kao što je pre tri nedelje poraz Kejsija Stonera u Kataru bio iznenađenje, tako se iznenađenjem može smatrati trijumf Australijanca u Herezu, prvi u uspešnoj karijeri.
Uplašen posle povrede od koje se lečio posle trke u Kataru, Kejsi je u kvalifikacijama bio peti, a da ništa ne bi rizikovao odlučio je da propusti jutarnje zagrevanje. Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << kada je trka krenula Australijanac je zaboravio na sve. Po gašenju crvenih svetala Kejsi nije uspeo u nameri da popravi poziciju, štaviše pao je za nekoliko mesta. Dva kruga je bio u velikoj grupi vodećih, čekajući prvu priliku koja se ukazala na ulasku u jednu od brojnih krivina. Dok su se svi spremali na kočenje, Stoner je dodao gas, prošao kroz sredinu i preuzeo vodeću poziciju, koju je održao do kraja. Iako je sa nekoliko grešaka dozvolio Horheu Lorencu da se približi, dobra taktika mu je omogućila da ispuni jednu od želja, a to je prva pobeda u Herezu, ukupno 41. u karijeri, odnoso 34 kada se u obzir uzme samo „kraljevska“ klasa.
– Isktreno, nisam obraćao pažnju na činjenicu da ovde nikada nisam pobeđivao, iz prostog razloga što Herez nije jedina staza na kojoj se nisam penjao na najvišu stepenicu pobedničkog postolja. Moram da se zahvalim svima u ekipi, jer su pogodili sa podešavanjima i ona su bila presudna u ovoj borbi. Ni pored odličnog motocikla nije bilo lako, ali srećan sam zbog pobede u jednoj od najboljih trka u karijeri – istakao je Kejsi.
Trijumf Pola Espargara
Po prvi put od kada se takmiči u Moto 2 klasi Španac Pol Espargaro popeo se na najvišu stepenicu pobedničkog postolja. Trka, koju je u mnogome odredila kiša, iz prostog razloga što je zbog početka padavina ona prekinuta posle 17 krugova, ponovo je obilovala preokretima i duelima u kojima je najviše sreće imao Pol Espargaro, jer je u trenutku kada je istaknuta crvena zastava bio na vodećoj poziciji, što mu je donelo pobedu. Nešto lošiji start naveo je Marka Markesa da napada sve ispred sebe i kada se učinilo da je blizu preuzimanja vodeće pozicije počela je kiša. Treće mesto pripalo je Švajcarcu Tomasu Lutiju.
Strpljivi Fenati
Iako kod mladih vozača to nije čest slučaj, italijanski tinejdžer Romano Fenati sačuvao je prisebnsot u ključnim trenucima, za razliku od mnogih kolega, koji su se u početku trke nalazili u vođstvu izbegao ispadanje, što mu je na kraju donelo pobedu u Herezu, prvu u profesionalnoj karijeri. Sa više od 36 sekundi zaostatka drugi je bio Španac Luis Salom, dok je najniža stepenica pobedničkog postolja pripala Nemcu Sandru Korteseu.
Nastavak u Eštorilu
Za razliku od trke u Kataru, posle koje su imali tri nedelje pauze, vozači sve tri motociklističke klase posle Hereza nemaju mnogo odmora, jer se odmah sele na zapad, poznato letovalište Eštoril, gde će se već sledećeg vikenda voziti trka za Veliku nagradu Portugalije.
REZULTATI VELIKE NAGRADE ŠPANIJE
MOTO GP: 1. Stoner (Australija, Honda) 45:33,897, 2. Lorenco (Španija, Jamaha)  +0,947, 3. Pedrosa (Španija, Honda) +2,063, 4. Kračlou (V. Britanija, Jamaha) +2,465, 5. Doviciozo (Italija, Jamaha) +18,100...
MOTO 2: 1. Pol Espargaro (Španija, Kaleks) 30:12,879, 2. Markes (Španija, Suter) +0,241, 3. Luti (Švajcarska, Suter) +0,483, 4. Riding (V. Britanija, Kaleks) +4,414, 5. Nakagami (Japan, Kaleks) +4,837...
MOTO 3: 1. Fenati (Italija, FTR Honda) 43:50,885, 2. Salom (Španija, Kaleks KTM) +36,139, 3. Kortese (Nemačka, KTM) +36,895, 4. Rins (Španija, Suter Honda) +37,061, 5. Masbu (Francuska, Honda) +49,036...

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.