Prva žrtva uragana Marija na ostrvu Gvadelup, dvoje nestalo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2017, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva uragana Marija na ostrvu Gvadelup, dvoje nestalo

Najmanje jedna osoba stradala je kada se uragan Marija obrušio na francusko ostrvo Gvadelup, saopštili su danas zvaničnici.

To je prva potvrđena žrtva snažne oluje koja prelazi preko istočnih Kariba, prenosi AFP.

Kako su precizirali iz lokalne uprave, osoba je stradala kada je na nju palo drvo.

Prijavljen je i nestanak dve osobe nakon što je njihov brod potonuo kod najistočnijeg ostrva na arhipelagu francuske teritorije La Dezirad, koje je pod upravom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gvadelupa.

Uragan, koji se u ponedeljak kasno uveče sručio na ostrvo, odneo je svojim snažnim vetrovima i krov sa premijerove zvanične rezidencije u glavnom gradu Rozou, prenosi danas portal "Nejšen njuz" (Nation News).

"Molim vas, recite svetu da je Dominika uništena", rekao je Skerit tom portalu.

On je naveo da se sklonio u podrum nakon što je vetar odneo krov, dok mu je kuća poplavljena, dodavši da su i skoro svi ljudi sa kojima je razgovarao - ostali bez krova nad glavom, prenosi AFP.

"Izgubili smo sve što se novcem može kupiti", napisao je premijer na Fejsbuku, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Skerit je rekao da se ne zna da li ima poginulih i povređenih, te da je sada fokusiran na spasavanje zaglavljenih i pružanje medicinske pomoći povređenima, pozvavši međunarodnu zajednicu u pomoć.

"Biće nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste", poručio je on, naglasivši da je posebno potrebna pomoć u helikopterima kako bi vlasti mogle da procene razmere štete.

Uragan nazvan "Marija" je tokom većeg dela jučerašnjeg dana bio u kategoriji četiri, ali je dobio na snazi uveče, u trenutku kada je pogodio Dominiku i francuska ostrva Martinik i Gvadelupe.

Pred ponoć je, pred dolazak "Marije", na više karipskih ostrva proglašeno upozorenje na uragan, uključujući i Sent Kits i Nevis, Monserat, Američka devičanska ostrva, Portoriko i Britanska devičanska ostrvca.

"Marija" se kreće skoro istom putanjom kao i uragan "Irma", koji je ranije ovog meseca protutnjao ovim područjem.

Trenutno nosi sa sobom vetrove koji duvaju brzinom od 250 kilometara na sat i oslabio je na kategoriju četiri, ali bi ponovo mogao da ojača kako se kreće ka Portoriku i Devičanskim ostrvima, upozorili su meteorolozi.

Martinik bez velike štete, za Gvadelup se još ne zna

Uragan "Marija" je francuskom ostrvu Martinik u Karipskom moru protekle noći naneo neznatnu štetu, ali su sa drugim francuskim ostrvom na tom području, Gvadelupe, komunikacije trenutno u prekidu pa su razmere pričinjene štete za sada nepoznate, izjavio je danas visoki zvaničnik francuske Civilne zaštite.

"Na Martiniku su operacije izviđanja još u toku, ali već možemo da vidimo da šteta nije velika", rekao je novinarima u Parizu Žak Vitkovski, šef francuske Službe civilne zaštite, prenosi Rojters.

Vitkovski je naveo da je na Martiniku oko 25.000 domaćinstava ostalo bez struje, a dve opštine bez pijaće vode, javljaju francuski mediji.

Kako je istakao, uragan "Marija" trenutno duva brzinom od 70 kilometara na sat i premestio se južno od ostrva Gvadelupe.

"Trenutno je veoma teško komunicirati sa tim ostrvom. Zato trenutno nemamo informacije o tamošnjoj situaciji", rekao je on, dodavši da će za nekoliko sati biti sprovedena izviđanja na tom ostrvu i da će prvi precizniji podaci o šteti biti poznati krajem dana.

On je rekao i da su dve osobe lakše povređene na ostrvu Gvadelupe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

'Marija' uništila Dominiku

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Sep.2017

Uragan "Marija" se, kao oluja pete kategorije, protekle noći svom silinom obrušio na ostrvo Dominiku, pričinivši štetu ogromnih razmjera, a premijer te karipske države Ruzvelt Skerit rekao je da je Dominika uništena i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu...Uragan, koji se u ponedjeljak kasno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.