Prva presuda po Rodčenko zakonu u SAD – zatvor za fizioterapeuta

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 00:50

Prva presuda po "Rodčenko zakonu" u SAD – zatvor za fizioterapeuta

Amerikanac Erik Lira (44) osuđen je na tromesečnu zatvorsku kaznu u svojoj zemlji jer je utvrđeno da je nabavljao doping supstance za atletičare.

On je po zanimanju fizioterapeut i bio je uključen u rad i treninge nekolicine vrjhunskih takmičara.

Konkretno, delo za koje je osuđen počinio je tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

On je doping sredstvima snabdevao nigerijsku atletičarku Blesing Ogakpare koja je prošle godine suspendovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na 11 godina iz atletike.

Ono što je zanimljivo, on je prva osoba koja je kažnjena po slovu novog zakona, takozvanog "Rodčenko zakona", koji je Vlada SAD uvela 2020. godine i na osnovu kojeg ima pravo da određuje zatvorske kazne svim osobama, bez obzira na njihovu nacionalnost, u slučaju da su upletene u međunarodnu mrežu distribucije dopinga.

Kažnjeni fizioterapeut je dobio i godinu dana uslovne kazne nakon što odleži tri meseca u zatvoru, a moraće i da plati 16.410 evra.

"Rodčenko zakon" dobio je naziv po nekadašnjem šefu ruske anti-doping agencije Grigoriju Mihajloviču Rodčenku koji je učestvovao u sistmatskom dopingu ruskih sportista, kontrolisanom sa vrha, a potom je i sam svedočio o tome.

Sa statusom zaštićenog svedoka danas živi u Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.