Protest pariskih navijača

Izvor: B92, 03.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest pariskih navijača



Navijači Pari Sen Žermena održali su u nedelju protestni marš ulicama glavnog grada Francuske, u znak poštovanja prema ubijenom Žilijenu Kemeneru.

Pariski navijači nosili su crni transparent sa natpisom "Neka pravda pobedi", a prošli su trasu od stadiona Park prinčeva do mesta gde je Kemener ubijen.

Kemenera je posle utakmice PSŽ-a sa Makabijem iz Haife ubio pripadnik policije afričkog porekla, navodno u samoodbrani.

Po policijskom izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << incident se dogodio kada je grupa navijača pariskog kluba okružila jednog navijača iz Izraela i uzvikivala rasističke i antisemitske slogane. Policajac je bio u civilu, a pored Kemenera, ranio je još jednog navijača domaćeg kluba.

"Treba prekinuti tvrdnje da je Žilijen bio neonacista, da je bio huligan i da su navijači PSŽ-a nasilni", rekao je jedan od učesnika protestnog marša, potvrdivši da navijači ne veruju u policijsku verziju događaja.

Policija je zatvorila tribinu na kojoj se okuplja grupa Bulonj bojz (Boulogne boys), kojoj je pripadao Kemener. Bulonj bojz su pod prismotrom policije, jer je jedno njihovo krilo aktivno u rasističkim i desničarskim krugovima.

Utakmica između patriskog kluba i Tuluza odložena je ovog vikenda, jer je procenjeno da ne postoje regularni uslovi za takmičenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.