Promena zlatnog sistema

Izvor: Politika, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena "zlatnog" sistema

Ono što su uradile srpske košarkaške nade proteklog leta, verovatno niko nikada neće ponoviti – četiri zlata na četiri šampionata (kadetski, juniorski i mladi prvaci Evrope i juniorski prvaci sveta) – ali česte primedbe o "nakaradnom domaćem sistemu takmičenja u mlađim ketegorijama " dovele su do toga da smo na pragu stvaranja novog sistema. Neki veliki klubovi su se poslednjih godina žalili da u juniorskoj i kadetskoj ligi ima previše slabih mečeva, da su česte pobede i s više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 70 poena razlike, i da najbolje ekipe i najbolji igrači trpe (o tome je nedavno na Skupštini KSS pričao i Zvezdin predstavnik Mirko Pavlović). Istovremeno, postoji dosta ubedljivo objašnjenje da smo u mlađim uzrastima neprikosnoveni zato što nam "deca igraju u starijim uzrastima i da imaju više mečeva od svih svojih vršnjaka u Evropi".

– Već tri godine smo najbolja zemlja u Evropi po rezultatima mlađih kategorija, a ove smo i najbolji na svetu – kaže Žarko Varajić, direktor mlađih muških državnih selekcija. – To me je navelo da uradim temeljnu analizu rada s mladim kategorijama, u želji da održimo napredak. Kao najslabija karika pokazao se sistem takmičenja u kojem ima malo kvalitetnih mečeva. Nameće se pitanje: kako smo onda uspeli da postignemo istorijske uspehe? Odgovor je u tome što veliki klubovi, kao FMP, Partizan, Zvezda i Hemofarm, svoje talente kale i višem nivou takmičenja, pa tako Partizanova i FMP-ova deca igraju u Prvoj B ligi, a Zvezdina i Hemofarmova u Prvoj srpskoj ligi. To je ubrzalo sazrevanje igrača koji su čak postali nosioci igre u svojim klubovima.

Varajić kaže da je ovo pitanje dobilo ozbiljan tretman u KSS i da postoji rešenost da se kroz mesec i po definišu promene sistema za sezonu 2008/09:

– Pošto je jasno da manji, ili bolje reći – siromašniji klubovi, ne mogu da podnesu velike troškove, došao sam na ideju o dve kvalitetne grupe u kadetskom i juniorskom uzrastu, sa po 10 klubova, što znači ukupno 40 ekipa. Posle ligaškog dela, od četvrtfinala bi se igrao plej-of. Tako bi najbolji timovi imali u sezoni najviše 27 utakmica, od čega bi većina imala takmičarski naboj. Primera radi, trenutno u Beogradskom regionu jedan klub odigra svega četiri-pet kvalitetnih susreta.

Do novembra 2008, kada počinje nova sezona, KSS bi trebalo da nađe sponzora za juniorsku i kadetsku ligu:

– Sada su putovanja na utakmice kratka pa samim tim i jevtina, a ubuduće bi, recimo, Partizan morao da putuje u Novi Sad i Vršac i obrnuto, da klubovi iz Vojvodine dolaze u Beograd. Zato nastojimo da nađemo sponzore. Želimo da našim nadama obezbedimo iste uslove kao što ih imaju seniori, što znači igranje u dvoranama. Sistem bi bio tako postavljen da i oni u najnižem rangu imaju otvoren put do vrha.

Predlog novog sistema, koji može da se opiše kao "manje mečeva-više kvaliteta", već su podržali Partizan, Crvena zvezda, FMP, Hemofarm, Vojvodina, Beovuk... Prema Varajićevom grubom proračunu neophodno je 80.000 evra za finansiranje i kadetske i juniorske lige za godinu dana.

--------------------------------------------------------------------------

Sistem menjaju Šilobad, Vesić, Lakić...

Prema Varajićevim rečima, Beogradski region je već formirao Radnu grupu koja se bavi pitanjem promene sistema takmičenja u mlađim kategorijama. U toj grupi su predstavnici Crvene zvezde –Pavlović i Vesić, Partizana – Šilobad i Bućan, FMP-a Stefanović, Beovuka – Lakić, Zemuna – Adžić. Imena ovih ljudi svedoče koliko su klubovi ozbiljno shvatili ovo pitanje.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.