Projekat Školska šuma: Đaci posadili i brinu o 1. 000 mladica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat "Školska šuma": Đaci posadili i brinu o 1. 000 mladica

Više od 5.000 sadnica šumskog rastinja trebalo bi da bude zasađeno do kraja godine na području grada Kikinde. Zahvaljujući jednom od projekata ''Školska šuma'' učenici iz Kikinde i okolnih sela do sada su posadili više od 1.000 mladica o kojima kasnije brinu i vode računa. Do sada je projekat sproveden u nekoliko sela, a danas je akcija održana u Sajanu.

Akcija pošumljavanja šumskih sadnica na području Kikinde započeta je u velikoj meri još 2014. godine, a u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tog velikog projekta, sprovodi se i akcija pod nazivom ''Školska šuma'', u kojoj su uključeni učenici osnovnih škola. Do sada su đaci posadili više od 1.000 mladica u Kikindi, Iđošu, Banatskoj Topoli, kao i u Novim Kozarcima. Svake godine po jedna škola zasadi šumu, a danas je to bilo u Sajanu.

Miroslava Krnić, Sekretarijat za zaštitu životne sredine kaže:

''Deca vole što radimo zajedno, imaju veliki broj pitanja, jako se interesuju za ovu temu, a ono što je najbitnije, posle brinu o stablima koje su zasadili. Veoma je interesantno što i posle duže vremena deca pamte mesto na kom su zasadaili mladicu''.

Na dve lokacije u Sajanu posađeno je oko 120 sadnica, uglavnom lišćarske i četinarske vrste. U akciji je pored meštana učestvovalo i oko 60 učenika lokalne škole.

 Robert Tapai, zamenik direktora OŠ ''Mora Karolj'', Sajan ističe:

''Jako je bitno da deca zavole to i mi sada u okviru škole posedujemo baštu o kojoj deca brinu. Učenici uređuju baštu, ideja im se jako sviđa, tako da ćemo sa njom nastaviti i narednih godina''.

 Novembar je mesec sadnje šumskog rastinja i za sada vlada veliko interesovanje za nabavkom uglavnom lišćara, odnosno hrasta, topole, jasena i bagrema.

''Sada je idealno vreme za sadnju. Tačnije, od početka novembra do marta traje period sadnje, ali je ipak jesenji period mnogo bolji za sadnju jer kada zasadaite biljku ima dovolno vremena da se slegne i da se natopi dovoljnom količinom padavina'', napominje Radivoj Lagundžin, rasadnik ''Vikumak'', Iđoš.

Dugoročnim planom Sekretarijata za zaštitu životne sredine, predviđeno je pošumljavanje grada Kikinde u velikoj meri, a samo do kraja godine biće zasađeno oko 5.000 šumskog rastinja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.