Proizvodna traka na Staroj Karaburmi koja se ne zaustavlja: Zdjelar je lider, Antonov vihor, a Gajić suvo zlato! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 10.Jun.2015, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodna traka na Staroj Karaburmi koja se ne zaustavlja: Zdjelar je lider, Antonov vihor, a Gajić suvo zlato! (VIDEO)

Trener OFK Beograda Dejan Đurđević za naš portal priča o fenomenu Romantičara i prisustvu igrača tog kluba u svim mlađim reprezentativnim selekcijama

OFK Beograd i uspesi mlađih reprezentativnih kategorija više od deceniju obavezno idu u istu rečenicu. Otkako su Branislav Ivanović, Igor Matić, Đorđe Jokić, Marko Baša, Dragan Stančić i Srđan Stanić srebrom na EP u Nemačkoj započeli niz uspeha našeg državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << tima Romantičari su za skoro svaku generaciju proizvodili nosioce igre, a 11 godina kasnije i samo dva leta otkako je Marko Pavlovski iz Litvanije doneo pehar prvaka Starog kontinenta za kadete, na Staroj Karaburmi opet imaju razloga za ponos.

Njih nikad ne smete da otpišete! Čudesni preokret Orlića na „kraju sveta“ 

Jer, na Mundijalitu na Novom Zelenadu, u dresu omladinske selekcije, blista triling Nemanja Antonov - Milan Gajić - Saša Zdjelar, koji je na veliku scenu izveo Dejan Đurđević, šef stručnog štaba Romantičara. A stručnjak koji je stvorio čak trojicu igrača za turnir na drugom kraju sveta uverava u razgovoru za MOZZART Sport da su desni i levi bek, te zadnji vezni, moderni igrači i da predstavljaju budućnost ovdašnjeg fudbala.

Bez obzira što su minule sezone bili u senci Partizana, Crvene zvezde i Čukaričkog, opravdano, jer su pomenuti timovi to zaslužili rezultatima, moram da pomenem kako je OFK Beograd imao ubedljivo najmlađu ekipu u Evropi i da su na osnovu prikazanog u duelima sa seniorima apsolutno spremni za ovog što sad pokazuju na Novom Zelandu. Često smo se „svađali“ oko toga kako bi trebalo da igraju, ali u suštinu je reč o dobrim momcima, koji samo na trenutak pomisle da sve znaju - što je prirodno za njihov uzrast - no, sad kad vide šta mogu i kako ono što smo radili na treninzima primenjuju u duelima sa sebi ravnima priznaju i meni da su dosta napredovali za minulih godinu dana“, ističe Dejan Đurđević, uz napomenu da je u svakodnevnom kontaktu sa našim reprezentativcima.

Vihor sa Karaburme Nemanja Antonov: Imamo volju kao planina, suze same idu od sreće

Utisak je, bar na prvi pogleda da je tokom četiri susreta na turniru za igrače uzrasta do 20 godina najviše impresinirao levi bek Nemanja Antonov.

Moderan bek, spreman da se ponavlja, izdržljiv, prodoran, direktan... Imao je malo problema posle prekomande u seniorsku konkurenciju, ali kasnije i zavidan broj impresivnih utakmica, potvrđujući najave da veliki talenat“.

Na suprotnoj strani terena nezamenjiv je Milan Gajić, koji će - nažalost - zbog isključenja propustiti duel sa Sjedinjenim Američkim Dražavama u četvrtfinalu, ali to ne umanjuje njegovu vrednost.

Milan je suvo zlato. Kod mene je igrao zadnjeg vznog, poseduje izuzetne linearne sposobnosti, probojan je, može da igra i desnog beka, čak i vezistu. I dobro se snalazi na sredini terena, jer tako uči da čita igru“.

NIJE ISTO IGRATI FUDBAL SA DEČACIMA I MUŠKARCIMA

Pohvale idu i na račun Saše Zdjelara, čiji potencijal je prepoznao i slavni Olimpijakos.

Dečko je lider. Pravi takmičar, Možda se posle potpisa ugovora sa Grcima malo zadovoljio, međutim, pošto deca njegovog uzrasta ne mogu da prepoznaju trenutak kad i kako je važno napraviti određene korake, tu smo mi stariji, koji smo slične stvari prošli, da ih posavetujemo, usmerimo. U svakom slučaju, Saša, poput Milana i Nemanje, ali i Dražića ili Komena, koji sticajem okolnosti nisu otišli na SP, imaju dosta prostora za napredak“.

Fudbaleri OFK Beograda su se sjajno uklopili u celini, prihvatili ideju selektora Paunovića i vidi se, da kao svi ostali, uživaju u fudbalu, a taj očigledan napredak omladinske reprezentacije popularni Švaga generiše u četiri koraka.

„Prvo, u mlađim kategorijama je važno imati kontinuitet  u trenerskom smislu, a Veljko je ovu ekipu selektirao, rastao sa njom, pripremao je i sad ubira plodove svog rada. Drugo, jednako bitno, svi su standardni u svojim klubovima, neki i nosioci, poput Rajkovića, Živkovića, Gaćinovića. Treće, vidi se da su Svetsko prvenstvo doživeli kao veliki izazov i na kome je, ne zamerite mi na subjektivnosti, lakše prođi grupu nego na Prvenstvu Evrope. Konačno, ovo je turnirski način takmičenja u kome morate biti pametni kako se približava završna faza i bez obzira što su nam protiv Mađara nedostajala dvojica (Milinković Savić nije igrao, Gaćinović ušao tek u drugom poluvremenu), videlo se da možemo da iznesemo i taj teret“.

Stručnjak koji troši drugi mandat na klupi OFK Beograda u zaključku analize igre Orlića na Novom Zleandu kaže da će najveći profit ove reprezentacije biti oslikan u vidu proizvodnje igrača, a ne rezultata. Makar to bila i titula najbolje selekcije planete.

Dobro poznajem situaciju u mlađim reprezentativnim kategorijama i uvek kao primer navodi reprezentacije Turske i Ukrajine, koje su osvajale titule na kadetskim ili omladinskim turnirima SP ili EP, a skoro da nisu dali nijednog igrača za prvi tim. Zato bih ja sve uspehe naših Orlića dao za to da nam seniorska reprezentacija ode na Evropsko ili Svetsko prvenstvo. Da me neko ne shvati pogrešno, radujem se i navijam za uspeh ekipe kolege Veljka Paunovića, dobro je to i za njegovu i za afirmaciju mladih igrača, međutim, pravi reper će biti koliko će njih stići u A reprezentaciju. Ne zamerite mi, no ipak je to na Novom Zlenadu dečiji fudbal, dok se u seniorskoj konkurenciji susreću sa po deset godina starijim, posledično i iskusnijim igračima“.

I na kraju poenta.

Slušam ovih dana priče: „oterajte sve matore iz A reprezentacije i gurnite decu“. Ljudi, ne ide to tako. Nigde u svetu, pa ni kod nas. Da se ne lažemo, neće svi ovi momci moći u seniorsku reprezentaicju, ali je prirodno očekivati da kao velika grupa ili dobar deo pojedinaca pre ili kasnije stigne na glavnu scenu. To će biti pravi dobitak za naš fudbal“, zaključio je Dejan Švaba Đurđević.

(FOTO: Star sport, MN Press)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.