Prioriteti manja nezaposlenost i veće plate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2018, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioriteti manja nezaposlenost i veće plate

Ministar finansija Srbije Siniša Mali kaže da će prioriteti u narednom periodu biti dalji pad nezaposlenosti, koja je sada na istorijskom minimumu i iznosi 11,3 odsto, ali i povećanje plata u Srbiji.

"Plate su i dalje niske, ali idemo ka tome da one rastu", rekao je Mali na sednici Skupštine Srbije i dodao da u tom smislu ohrabruju investicije poput one u Zrenjaninu (Eseks) gde će neto plata iznositi 90. 000 dinara.

On je podsetio da su u predlogu budžeta za 2019. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godinu predviđena sredstva za povećanje plata u javnom sektoru, kao i za povećanje penzija, navodeći da će i minimalna cena rada od 1. januara biti veća.

Mali je rekao da plate iz godine u godinu rastu i da je prosek u prvih osam, devet meseci bio 420,7 evra i ukazao da je prošle godine prosečna plata bila 394 evra, a godinu dana ranije 374 evra.

"Polako se plate u Srbiji podižu. Nismo zadovoljni, ali nam je prioritetni cilj da smanjimo nezaposlenost i povećamo plate”, rekao je ministar.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost u Srbiji i trećem kvartalu iznosila je 11,3 odsto, dok je stopa zaposlenosti u istom periodu iznosila 49,2 odsto, a u poslednje četiri godine zaposleno je 370.000 ljudi, rekao je Mali.

"To je sjajna vest i obaveza da nastavimo istim tempom", dodao je Mali.

Navodeći da su najveće stope zaposlenosti zabeležene u Šumadiji, zapadnoj Srbiji i beogradskom regionu, Mali je rekao da je Vladi Srbije svaki deo zemlje važan i da će najavljena investicija u RTB Bor od 1,5 milijardi dolara promeniti istok Srbije.

Ministar je najavio da će se u tom delu zemlje raditi na poboljšanju infrastrukture i dodao da se očekuje velika promena - da istok ponovo bude lokomotiva razvoja Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.