Izvor: Politika, 16.Apr.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijavljeno 3.050 trkača deset dana pre roka

U nedelju 27. aprila 27. SvisGas beogradski maraton imaće rekordan broj učesnika

U subotu 26. aprila biće zatvoren prijavni centar za učešće, a 27. SvisGas beogradskom maratonu 27. aprila, a juče u podne – deset dana zaključenja startnih lista elektronskim putem (www.bgdmarathon.org) za polumaratonsku i maratonsku trku prijavilo se 3.050 učesnika.

Tako je stari rekord od 2.850 prijavljenih otišao u istoriju, a prema rečima Dejana Nikolića, direktora Beogradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << maratona, novi će se popravljati iz dana u dan do već pomenute subote 26. aprila kada će startne liste biti zaključene.

– Do sada najveći broj trkača dobijali smo u poslednjoj sedmici pred maraton. Prošle godine u prijavnom centru, koji će i ove godine biti na Trgu Nikole Pašića od 21. do 26. aprila, prijavilo se gotovo 2.000 trkača – rekao je Nikolić, ostvivši otvorenim pitanjem konačnog broja učesnika.

Maratoncima i polumaratoncima 27. aprila pridružiće se i učesnici „Koka-Kola trke zadovoljstva” na 5 km za koju nisu potrebne prijave i koji su ih uvek desetostruko nadmašivali po brojnosti. Na susretu sa novinarima u Pres centru UNS Beogradski maraton je predstavio nove i stare partner.

Juče je potpisivanjem ugovora novi partner Beogradskog maratona postao Fakultet za sport Univerziteta „UNION – Nikola Tesla”.

– Fakultet za sport, koji školuje trenere, sportske menadžere i sportske novinare i veliku pažnju poklanja praktičnoj nastavi ove godine daće doprinos Beogradskom maratonu organizujući Edukativnu kliniku 25. aprila na kojoj će vrhunski stručnjaci dati trkačima stručnu pomoć i praktične savete. Naši studenti novinarstva radiće radove na temu „Funkcionisanje pres službe Beogradskog maratona”, a na dan trke naši studenti opsluživaće jednu od okrepnih stanica – rekao je prof. dr Branko Bošković, prodekan Fakulteta za sport.

Novu televizijsku priču o Beogradskom maratonu i njegovim učesnicima priprema Jovan Memedović:

– Želim da načinim portrete  trojice, četvorice maratonaca, ne samo kroz trčanje na Beogradskom maratonu, već i da pokažem kako se pripremaju, kako se hrane, kako žive. To bi mnogima koji se premišljaju da li da učestvuju pomoglo da se odluče. Tako je bilo i samnom. Rukovodeći se stavom da ako živiš ispod Mont Everesta treba da se popneš na njega ja sam, pošto živim u Beogradu, tri puta istrčao polumaraton – rekao je Jovan Memedović.

Jedan od njegovih junaka biće Nedeljko Todorović, meteorolog i pasionirani maratonac:

– Dušan Nikoliš, Drago Knežević i ja smo istrčali više od 20 beogradskih maratona. Meni će ovo biti 22, ukupno sam istrčao više od 100, a rekroder je Drago Boroja, koji ima u nogama više od 250 maratona. Maratonsko trčanje je podstrek i za druge delatnosti, a ove godine pored zadatka da prognoziram kakvo će vreme biti (Postoje izgledi za kišu u popodnevnim satima) dobio sam od organizatora zadatak da trčeći pratim situaciju na stazi, organizaciju, ponašanje učesnika, službenih lica i da napravim izveštaj – sve u cilju poboljšanja Beogradskom maratona.

Njemu na oku biće i 112 trkača u majicama sa natpisom „Maturanti maratonci”.

– Ove godine imaćemo tri puta više trkače i to iz šest škola, a ne samo iz Zemunske gimnazije. Želimo da razvijemo takmičarski duh i rivalitet između pojedinaca i škola, ali i da našim učenicima omogućimo da se bave najprihvatljivijom i najmasovnijom rekreativnom delatnošću i da uvide svoju vrednost koja se meri sposobnošću, a ne veštinama – rekao je Saša Porubski, profesor Zemunske gimnazije.

Osmu godinu za redom poslovni magazin „KorD” iskoristiće Beogradski maraton za humanitarnu akciju.

– Na sedam prethodnih maratona sakupili smo 123.000 evra i donirali ga u humanitarne svrhe na oko 40 adresa. Ove godine „KorD” će sredstva koja prikupi donirati Naučno istraživačkom centru Petnica, a naši partneri – velike kompanije biće usmereni ka drugim ustanovama i organizacijama kojima je potrebna pomoć. Naš sistem za humane trkače je jednostavan. Najkraća staza za koju mogu da se prijave je 5 km i potrebno je da nađu sponzora koji će za svaki pretrčani kilometar donirati 400 dinara – objasnila je Ruža Ristanović.

Ž. B.

objavljeno: 17.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.