Prihodi evropskih klubova u stalnom porastu – Englezi neprikosnoveni

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 13:08

Prihodi evropskih klubova u stalnom porastu – Englezi neprikosnoveni

Prihodi premijerligaških klubova uvećani su za 12% (6.96 milijardi) u sezoni 2021/2022, što je direktna posledica povratka navijača na stadione posle pandemije.

U godišnjem preseku fudbalskih finansija grupa "Deloitte Sport Business" navodi da su pet najjačih liga u Evropi, engleska, španska, nemačka, italijanska i francuska, zajedno uzevši, zabeležile rast prihoda od 10% - s tim da je La Liga imala rast od 11% (3.3 milijarde eura), a francuska Liga 1 porast od ča 26% >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (dve milijarde evra).

Jedino je italijanska Serija zabeležila pad u odnosu na prethodnu godinu, i to od 7% - 2.4 milijarde evra.

Kada je reč o takozvanom "Matchday" prihodu (direktna zarada od utakmica), u Premijerligi su oni dostigli 763 miliona funti za sezonu 2021/2022, što je daleko više od sezone 2020/2021 u velikoj meri zbog činjenice da su se mečevi u toj sezoni većinom igrali pred zatvorenim tribinama.

Takođe, osetan je to porast i u odnosu na poslednju predpandemijsku sezonu (2019/2019) kada su "Matchday" prihodi svih klubova Premijer lige iznosili 684 miliona.

"Svi ovi podaci pokazuju da je fudbal izašao iz najizazovnijeg perioda do sada", smatra Tim Bridž iz Dilojta.

"Posle ukidanja kovid restrikcija i povratka navijača na stadione donelo klubovi šiom Evrope su zabeležili porats prihoda", dodaje Bridž.

Uprkos rastu prihoda, operativni profit u pet najjačih liga je pao za 1,8 milijardi evra od sezone 2018-19, delimično zahvaljujući porastu troškova zarada od 15%.

Zarad održive finansijske budućnosti klubova, UEFA je još pre pandemije usvojila nova, rigoroznija pravila poslovanja kojih će svaki klub morati strogo da se pridržava. Ti propisi, koji su doneti još pre tri godine - zbog pandemije UEFA je dala klubovima prostora da im se prilagode - podrazumeva da će klubovi moći da troše najviše 70% prihodovanog novca na jačanje igračkog kadra.

"Fokus svih klubova sada se mora pomeriti kako bi se osigurala dugoročna finansijska održivost u celom fudbalskom sistemu, a uvođenje novih propisa širom evropskog fudbala je na odgovarajući način tempirano da to podrži", rekao je Bridž..

On dodaje da je "rekordni rast u Premijer ligi nastavio da povećava polarizaciju prihoda između i unutar evropskih fudbalskih liga".

"Svaka liga se suočava sa novim izazovima koje donose povećana konkurencija, regulativa i opterećenje izazovne makroekonomske klime", dodao je.

U Engleskoj, kombinovani neto dug klubova u najvišem rangu smanjen je za 34% - na 2,7 milijardi funti u periodu 2021-22. nakon promene vlasnika u Čelsiju i Njukaslu.

Neto dug je takođe opao i u Čempionšipu, i to za 110 miliona funti, ali su troškovi plata premašili prihode petu godinu zaredom.

"Zov plasmana u Premijer ligu dovodi klubove do stalne težnje za ulaganjem u klubove Čempionšipa, često na neodrživ način, što dovodi do toga da neki klubovi preteraju u finansijskom smislu", kaže analitičar Dilojta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.