Izvor: RTS, 08.Feb.2023, 09:01

Preminuo Ćiro Blažević

Nekadašnji fudbalski trener i selektor reprezentacije Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini, javljaju hrvatski mediji.
Blažević je preminuo nakon duge borbe s rakom prostate koji mu je prvi put dijagnostikovan 2011. godine. 

Nekadašnji selektor Hrvatske reprezentacije predvodio je nacionalni tim do četvrtfinala na Evropskom prvenstvu 1996. godine i do trećeg mesta na Svetskom šampionatu dve godine kasnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada je tim Hrvatske zauzeo treće mesto.
Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku gde i započeo fudbalsku karijeru. 
Tokom igračkih dana nastupao je za Dinamo Zagreb, Lokomotivu Zagreb, Sarajevo, Rijeku i Sion. 
U 31. godini objavio je kraj aktivne fudbalske karijere, a dve godine potom započeo je trenerski angažman. 
Među mnogobrojnim klubovima širom Jugoslavije, Evrope i sveta, ostaće upamćena titula prvaka Jugoslavije koju je osvojio kao šef stručnog štaba sa Dinamom iz Zagreba  1982. godine. 
Dinamo je, naime, na tu titulu čekao pune 24 godine, a sportski hroničari beleže da je u šampinskoj sezoni na Maksimiru bilo prisutno u proseku 30 000 navijača.  
Svetsko prvenstvo, istorijski uspeh Hrvatske Veliko poverenje i uvažavanje od sportskih radnika u Hrvatskoj Miroslava Ćiru Blaževića dovelo je do mesta selektora te zemlje u fudbalu. 
Blažević je bio selektor Hrvatske reprezentacije u fudbalu od 1994. do 2000. godine kada je napravljen prvi veliki uspeh selekcije u svetskim okvirima. 
U šest godina Ćiro je Hrvatsku vodio 73 puta te je upisao 36 pobeda, 22 remija i 15 poraza.

Naznaka velikog uspeha Hrvatske dogodila se 1996. godine kada su "vatreni" pod selktorskom palicom Ćire Blaževića izborili plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva gde su poraženi od Nemačke 2:1. 
Međutim, dve godine kasnije Hrvatska se revanširala Nemcima u četvrtfinalu Svetskog prvenstva i obezbedila najveći uspeh u dotadašnjoj istoriji nacionalnog fudbala. 
Kasnije su poraženi u polufinalu od domaćina Svetsko prvenstva selekcije Francuske, da bi na kraju u borbi za treće mesto bili bolji od Holandije. 
Tokom trenerske karijere predvodio je i Hajduk iz Splita, ali i Osijek, a bio je selektor i selekcije Bosne i Hercegovine gde se zadržao godinu dana u periodu od 2008. do 2009. godine. 
Nakon odlaska sa mesta selektora BiH Ćiro je otišao u Kinu, zatim u Iran, da bi se 2012. vratio Zagreb. 
Trenerski angažman okončao je 2014. godine, a poslednji klub koga je predvodio bio je Zadar.
Nekadašnji trener u medijima je isticao da neće dočekati ovogodišnji rođendan, Miroslav Ćiro Blažević je preminuo dva dana pre 88. rođendana.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska i fudbal: Preminuo poznati trener Miroslav Ćiro Blažević

Izvor: Danas, 08.Feb.2023

Mark Thompson/Getty ImagesMiroslav Ćiro Blažević Nekadašnji fudbalski trener i selektor reprezentacije Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini, javljaju hrvatski mediji. Blažević je preminuo nakon duge borbe s rakom koji mu je prvi put dijagnostikovan 2011. godine. Nekadašnji...

Nastavak na Danas...

Preminuo fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Feb.2023

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević umro je u sredu, 8. februara, u Zagrebu u 88. godini, nakon duge i teške bolesti. Rođen je 10. februara 1935. u Travniku, u Bosni i Hercegovini, a fudbalsku karijeru počeo je u lokalnom klubu Bratstvo. Zatim je igrao za...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.