Izvor: Blic, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer raj

Premijer raj

Premijer liga je postala obećana zemlja za španske fudbalere, tako da ne čudi ponuda Čelsija od 24 miliona evra za napadača madridskog Atletika Fernanda Toresa.

- Kada jednog dana budem napustio Španiju, voleo bih da karijeru i život nastavim u Engleskoj. Nikada ne bih ostao u Primeri jer ne mogu da igram protiv svog Atletika. Englezi dosta ulažu u fudbal i mislim da bih kao igrač napredovao u Premijer ligi - rekao je 21-godišnji Tores.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Statističari su izračunali da engleski klubovi imaju najskuplje fudbalere na svetu, ukupno vredne 811 miliona funti (1,2 milijarde evra). Na porast od sedam procenata, odnosno 75 miliona evra, uticao je, naravno, Roman Abramovič, sa godišnjim ulaganjem od 180 miliona evra. Zato i ne čudi što uprava Atletika za mladog Toresa traži 45 miliona evra.

- Ne želimo da Fernanda prodamo za sitne pare. Tačnije, uopšte ne želimo da prodamo našeg najboljeg igrača, ali kao predsednik moram da saslušam svaku ponudu - rekao je prvi čovek madridskog kluba Enrike Serezo.

Ako se izuzme Čelsi, ostali timovi u Premijer ligi su, ipak, uložili jedan procenat manje na igrače nego u sezoni 2003/04.

- Čelsi je liga za sebe. Zato i ne čudi što Mančester junajted, Arsenal i Liverpul ne ulaze u trku sa gospodinom Abramovičem - izjavio je predstavnik poznate marketinške agencije.

Engleski klubovi su u sezoni zaradili ukupno dve milijarde evra i pored nemačke Bundeslige (1,1 milijarda evra) jedini su u finansijskom plusu, za razliku od Španije (950 miliona), Italije (1,2 milijarde) i Francuske (660 miliona). Razlog za profit je ljubav Engleza i Nemaca prema fudbalu, kao i činjenica da klubovi u Premijer ligi i Bundesligi igraju na novim, modernim stadionima.

- Stadioni u Italiji su u jako lošem stanju, a većina i nije u vlasništvu klubova koji jednostavno ne žele da ulažu u modernizaciju. U Engleskoj je druga priča i gledaoci uživaju pun komfor na stadionu.

Toresovim stopama trebalo bi da krene i Albert Luke, napadač Deportiva, za koga je zainteresovana Benitezova španska kolonija u Liverpulu. Prvak Evrope je za Lukea izdvojio 12 miliona evra, ali klub iz La Korunje, koji je u finansijskim problemima, traži 18 miliona.

- Razgovarao sam sa Luisom Garsijom koji je oduševljen Liverpulom i Premijer ligom. Voleo bih da pređem u Englesku, zašto da ne - dodao je Luke. A. Pijevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.