Premijer liga nas izluđuje

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 18:13

"Premijer liga nas izluđuje"

Nemačka fudbalska liga nadaleko kaska za sopstvenim planom zarade od međunarodnih prava na prenos, a neuporedivo slabije prolazi od prve engleske lige.

Nemačka fudbalska liga DFL, sa Bundesligom kao perjanicom, po prihodima od međunarodnih prava na prenose beznadežno kaska za engleskom Premijer ligom, pa i za sopstvenim planom.

Očekivani prihod od 200 miliona evra naredne sezoni biće, doduše, za 40 miliona veći od prethodne, ali daleko manje od 800 miliona planiranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre nekoliko godina, navela je agencija dpa pozivajući se na izjavu direktora Bajerna Karl-Hajnca Rumenigea (Heinz Rummenigge).

DFL je rekordni prihod od 279 miliona evra bukirala u sezoni 2019/20. godine, ali su pojedini ugorovi propali ili bili samo delimično isplaćeni zbog pandemijskog prekida. Na kraju, prihod je bio 40 odsto ispod ugovorenog.

Rumenige je na skorašnjoj koferenciji sportskog biznisa (SpoBiz) rekao da brojke koje DFL sada generiše padaju daleko od ciljanih 800 miliona evra.

Domaći fudbal je "katastrofalno pozicioniran u međunarodnom televizijskom marketingu," rekao je nekadašnji kapiten Bajerna i reprezentacije.

On je priznao da "nas Premijer liga izluđuje" ugovorima vrednim oko 2,05 milijardi evra godišnje, dakle 10 puta više od Bundesliginih.

Bundesligaški klubovi odavno ne kriju nezadovoljstvo skromnim prihodima u poređenju sa engleskim, ali i sa onim koje ubiraju druge velike evropske lige.

Sa druge strane, dok 10 klubova Premijer lige u tekućkoj predsezoni putuje i igra po svetu, u Nemačkoj to rade samo Bajern i Borusija Dortmund, koji su na turneji po Aziji, odnosno SAD.

"Moramo da budemo prisutni na tržištima zainteresovanim za Bundesligu," rekao je Borusijin direktor marketinga Karsten Kramer (Carsten Cramer). "Moramo više da radimo na internacionalizaciji, jer ne vredi se žaliti ako nećemo nigde da mrdnemo."

Klubovi Bundeslige verovatno oklevaju da organizuju turneje u inostranstvu jer su iscrpljujuće i skupe.

Osim toga, u Premijer ligi igraju globalni brendovi poput Mančester Junajteda i Liverpula, ima više međunarodnih zvezda i, konačno, trka za titulu je često uzbudljivija.

U Nemačkoj, Bajern je titulu prvaka Bundeslige osvojio poslednjih 11 sezona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.